Kalifornie synonymem pro americké víno? Virginie jí šlape na paty

Richmond - Americká Virginie se stává rájem vinařů. Byznys spojený s vínem se podařilo v tomto americkém státě za pět let zdvojnásobit. Znalci si na americkém vínu sice příliš nepochutnají, ale mezi běžnými zákazníky je stále oblíbenější.

Virginští politici mají jasno a říkají, že se víno stane tahounem naší ekonomiky. Jejich strategie zatím funguje. V roce 2010 tamnímu hospodářství vinaři přispěli 750 miliony dolarů. Za vínem z východního pobřeží Spojených států ročně jezdí 1,5 milionu turistů, kteří v zemi nechají přes 40 milionů dolarů. 

„Je to dáno popularitou vína jako zdravého trendy nápoje, který i ve Spojených státech, kde má částečnou prohibici, je trendy. Je to dáno i tím, že vláda subvencuje vyklučení plantáží s tabákem a podporuje výsadbu révy vinné. Jsou to i filmy, například Bokovka, které dělají popularitu vinařské turistice,“ říká viceprezident Asociace sommelierů ČR Ivo Dvořák. 

Todd P. Haymore, ministr zemědělství Virgine

„Vinařství je jedno z nejrychleji rostoucích zemědělských odvětví u nás. Zvyšuje zaměstnanost a podporuje ekonomiku. Láká turisty, a proto do něj hodně investujeme.“ 

Virginští vinaři loni prodali 5,5 milionu lahví, ale stále jsou jen kapkou v americkém vinařském moři. Nejznámější je víno z Kalifornie, na kterém si pochutnává celý svět. Tři čtvrtiny vinic ve Spojených státech jsou právě na prosluněném západním pobřeží, jde zhruba o 300 tisíc hektarů. 

Víno z Virginie (zdroj: ČT24)

„Co se týká plochy Virginie, což je necelých tisíc hektarů révy vinné, tak se většina vín zkonzumuje přímo na místě, nebo ve Spojených státech. Export vína z Virginie je poměrně zanedbatelný,“ doplňuje Dvořák. 

Vinaři americkým vínem trochu pohrdají. Samotná Virginie jde ale svému vinařskému štěstí naproti - kromě klasických vín se tady vyrábí i vína ovocná a medová. Tím ale lákadla pro turisty nekončí. Populární jsou i zdejší pivovary, a podobně jako v sousedních státech Tennessee a Kentucky se ve Virginii pálí americká whiskey.