Řekové se bouří, kvůli úsporám létají vzduchem zápalné pumy

Atény – Řecko po dvou dnech čeká opět generální stávka, tentokrát dvoudenní. Jde o reakci na dodatečně schválená opatření řecké vlády, které dostala zadané od Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky, tzv. troiky. V opačném případě by totiž země neměla nárok na druhý záchranný balíček ve výši 130 miliard eur. Protesty se neobešly bez střetů demonstrantů s policií. Před ministerstvem financí explodovala zápalná puma.

Konání nynější generální stávky je posíleno tím, že ji nově řídí dvě největší odborová hnutí - AREDY a GSEE. Nesouhlasí s tvrdými škrty, které řecká prozatímní vláda schválila coby základní předpoklad pro získání druhé mezinárodní pomoci. Ty počítají s propuštěním 15 tisíc státních zaměstnanců nebo poklesem minimální mzdy. Dohoda zástupců hlavních řeckých politických stran počítá také s masivním omezením investic do infrastruktury, snížením výdajů na výplatu důchodů nebo omezení příspěvků na léky. 

Dnešní generální stávka zastavila aténské metro i námořní dopravu. Práci přerušili také lékaři nebo pracovníci bank. Stávka tentokrát naopak nenarušila leteckou dopravu. Rušno bylo i před budovou parlamentu. Lidé tam křičeli hesla jako: „Žádné propouštění! Žádné snižování platů! Nesklánějte hlavy! Odolejte!“ Hlavní demonstrace v metropoli se zúčastnilo kolem 7 tisíc lidí. Kromě toho uspořádali pokojný protestní pochod s účastí asi 10 tisíc lidí také komunisté.

Odborový svaz AREDY

„Opatření shrnutá v novém memorandu, které si vláda dohodla se třemi politickými lídry a s troikou, jsou náhrobním kamenem řecké společnosti. Je čas, aby se lidé ozvali.“

„Jsme ve válce, jiné řešení není. Na útok lze odpovědět jedině mobilizací,“ řekl o stávce předák GSEE Yannis Vassilopoulos. Policejní odbory navíc hrozí, že zatknou pozorovatele troiky.

S blížícími se volbami, které proběhnou v dubnu, začínají odboroví předáci získávat politické body i u dosavadních kritiků. Například předseda strany Nová demokracie Antonis Samaras byl jedním ze čtveřice politiků, kteří tvrdé škrty schválili. Pár hodin poté však už vyzdvihoval nutnost razantní politické změny. „Spolu můžeme uspět, ale pouze jako hrdý národ a nikoli jako žebráci. Jak? S novou vládou, která bude mít silný mandát. Takhle země ještě nikdy nepotřebovala volby jako nyní,“ sdělil Samaras. 

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Stranou diskuse o budoucnosti Řecka nezůstávají ani média. „Důvěryhodnost Řecka je nulová. Proto troika žádá písemné záruky,“ napsal finanční deník Imerisia. „Nechte nás rozhodnout, jestli chceme být dál součástí eurozóny, nebo jestli chce kráčet dolů do tmy,“ dodal.

Zatím poslední generální stávka proběhla v úterý, kdy se k demonstracím sešlo asi 20 tisíc Řeků. Stávka také narušila hromadnou dopravu a práci úřadů. Odbory uspořádaly už loni šest generálních stávek, místní vládu ani věřitele Řecka ale prozatím nepřesvědčily.