Česko uspělo v pětimiliardové arbitráži s Konsortium Oeconomicus

Praha - Česká republika se stala vítězem v arbitráži o pět miliard korun, které žádal švýcarský investor Konsortium Oeconomicus, informovalo dnes ministerstvo financí. V krátké době jde o druhou arbitráž, kdy Česká republika uspěla. Naposledy to byl spor George Nepolsky proti České republice.

Jádrem sporu bylo vystavení pětimiliardové garance ze strany ministerstva životního prostředí, respektive Státního fondu životního prostředí, na výstavbu spalovny odpadů v Mladé Boleslavi. Po definitivním zmaření projektu kvůli bankrotu společnosti její majitelé vůči Česku uplatňovali proplacení garancí. „Je to další případ, kdy zahraniční investor ze svého obchodního neúspěchu viní Českou republiku a kdy se ministerstvu financí podařilo v arbitráži vyhrát,“ přiblížil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

ministr financí Miroslav Kalousek

„Arbitrážní tribunál vyhověl našemu návrhu, ukončil celé řízení, a tím se nám podařilo odvrátit hrozbu pro peníze daňových poplatníků ve výši téměř pět miliard korun. Tribunál nám navíc přiznal plnou náhradu nákladů řízení.“ 

Česká strana vynaložila na soudní náklady osm milionů korun, které jí budou podle Jakoba uhrazeny. ČR zatupoval právní tým, který vedla Karolína Horáková z advokátní kanceláře Weil, Gotshal & Manges.

Česká republika nyní vede podle údajů ministerstva financí dvě arbitráže na základě smluv o ochraně investic, jsou to spory s německými firmami InterTrade a ECE Group. Dohromady si firmy v arbitrážích nárokují zhruba do sedmi miliard korun. V obou případech se čeká na verdikt arbitrážního tribunálu. 

Rozhovor s Michalem Kohoutkem (zdroj: ČT24)

Probíhající arbitráže

  • ECE Group

Nárok: 70,3 milionu eur (1,8 miliardy korun)

Spor: Rozhodnutí MMR ohledně plánované stavby obchodně-společenského centra Galerie v Liberci. Ministerstvo zrušilo územní rozhodnutí pro výstavbu poté, co uznalo námitky nizozemské firmy Multi Development, že se nestala účastníkem stavebního řízení.

  • InterTrade

Nárok: 87,3 milionu eur (3,4 miliardy korun)

Spor: Kauza spojená s Lesy ČR. Bývalý německý majitel lesnické firmy CE WOOD se soudí se státem kvůli zadávání tendrů.

Česku dále potenciálně hrozí deset arbitráží s nároky do 20 miliard korun. U těchto sporů ovšem nebyly žaloby podány. „Nepovažujeme za příliš pravděpodobné, že budou skutečně zahájeny. Nemyslíme si, že tyto subjekty skutečně podají arbitrážní žalobu,“ dodal Jakob. Vedle toho ČR rovněž čelí 22 různým podáním souvisejícím s investicemi do fotovoltaických elektráren. U těchto sporů rovněž dosud nebyly podány žaloby.

Celkové náklady ministerstva financí na právní služby v souvislosti s arbitrážemi se ke konci loňského roku přiblížily hranici dvou miliard korun. V samotném roce 2011 činily téměř 237 milionů korun, o rok dříve to bylo 145 milionů korun.

Vydáno pod