MMF: Poptávka po ropě bude kvůli recesi klesat

Washington - Růst světové ekonomiky se zadrhává a s ním i poptávka po ropě. Mezinárodní energetická agentura snížila odhad růstu poptávky po černém zlatě na letošní rok o 300 tisíc barelů denně na rovných 90 milionů.

Mezinárodní měnový fond varuje, že světová ekonomika letos poroste jen o 3,3 procenta. Největší problémy má Evropa, která se už nachází v recesi. Spotřeba ropy má proto klesat, protože se její poptávka odvíjí zejména od výkonu jednotlivých velmocí. „Kvůli problémům globální ekonomiky snižujeme odhad růstu poptávky po ropě v letošním roce z původních 1,1 milionu barelů na 800 tisíc barelů denně,“ uvedla agentura.

Investoři do ropy ale zatím mohou v klidu spát. Podle agentury je trh dostatečně pružný na to, aby se vyrovnal i s případným výpadkem dodávek z Íránu. Ten hrozí zastavením vývozu ropy kvůli sankcím, které na Teherán uvalila Evropa, kvůli jeho jadernému programu. Týká se to hlavně severomořské ropy typu Brent. 

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

„Pokud se podíváme na ropu Brent, je nutné přiznat, že se nachází v růstovém trendu a není vyloučeno, že by tento trend mohl ještě pokračovat. Cena ropy WTI se aktuálně pohybuje několik týdnů v pásmu mezi 93 až 104 dolary a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se z tohoto pásma v nejbližších dnech dostala,“ komentoval analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum. 

V lednu přitom země OPEC vyvezly nejvíc ropy od října 2008, a zajistily tak zhruba třetinu všech dodávek. Nejvíc k vývozu přispěly Saúdská Arábie a Libye. Růst ceny Brentu to nezastavilo. „Obchodníci mohou reagovat na zprávy změnou pozice a mohou spekulovat na futures trzích na růst cen ropy, pokud zprávy vyjdou příznivě. Nebo na pokles cen ropy, pokud vyjdou negativně. Potom mohou využít i dalších instrumentů, jako jsou například opce,“ dodal Čermák. 

Díky opcím mohou investoři v budoucnu kupovat nebo prodávat ropu za předem stanovenou cenu. Opční strategie často fungují jako zajištění se proti extrémním pohybům ceny ropy. Podle analytiků ale situace v Íránu v nejbližších dnech trh s ropou neohrozí.