Tržní nájemné v Česku postupně klesá

Praha – Tržní nájemné v Česku za poslední rok nezdražilo, činže na volném trhu naopak stagnují, nebo dokonce klesají. Přes místy rostoucí zájem o pronájem bytů stále převyšuje nabídka nad poptávkou. Růst cen energií také často snižuje vlastní výši nájemného, které majitelé bytů inkasují.

„Přebytek nájemních bytů na pražském trhu a finišující deregulace nájemného způsobily pokles tržního nájmu a pronájem kvalitního bytu se stává dostupnější i ve vyhledávaných rezidenčních lokalitách Prahy,“ uvedl ředitel realitní kanceláře Lexxus Peter Višňovský.

Situace je podobná také ve většině krajských měst. Příkladem za všechny je Hradec Králové. „Nabídka nájmů v krajském městě je momentálně vyšší než poptávka. Lidé se při vybírání nájemního bytu řídí hlavně celkovou cenou, která zahrnuje i energie a další služby,“ informoval Pavel Vágner z hradecké společnosti Ideal Reality. Při růstu cen energií podle něj celková cena plateb za byt v průměru zůstává stejná, ale pronajímatel dostává nižší nájemné. 

Nájem je možné sehnat i za 5 000 korun

Například ve Zlíně je možné pronajmout garsoniéru od 6 000 korun za měsíc, dvoupokojový byt od 6 500 korun, a třípokojový od 8 000 korun měsíčně včetně poplatků, uvedl Pavel Dočkal ze zlínské realitní kanceláře společnosti Century 21. V centru Českých Budějovic vlastníci pronajímají byty do 50 metrů čtverečních za 6 500 až 7 000 měsíčně, na sídlišti za asi 5 500 korun. Nájem u malých bytů je pak na stejné úrovni jako u nadrozměrných bytů. 

„Hodně záleží na lokalitě i na tom, jestli je to panelový, nebo cihlový dům,“ uvedla Marta Nagyová z jihlavské realitní kanceláře Realitas Partner. V centru Jihlavy se za třípokojový byt bez služeb a energií platí měsíčně kolem 10 000 korun. Na panelových sídlištích stojí pronájem stejně velkého bytu se zařízením kolem 7 000 až 8 000 korun. Za jednopokojové byty se v Jihlavě platí zhruba 5 000 korun měsíčně.

Chyba úřednice na Správě vojenského bytového fondu dostala do svízelné situace nájemníky armádních bytů.
Zdroj: ČT24

Počet bytů v osobním vlastnictví stoupl o 151 procent

Zatímco v roce 2010 se metr čtvereční staršího bytu v Praze pronajímal v průměru za 139 korun, loni kleslo měsíční nájemné na 134 korun. Čísla se týkají bytu první kategorie s podlahovou plochou 68 metrů čtverečních v běžné lokalitě, nikoli například na kraji města. Z předběžných výsledků loňského sčítání lidu vyplývá, že nájemní bydlení v posledních letech ustupovalo bydlení vlastnickému. V České republice vzrostl za posledních deset let počet bytů v osobním vlastnictví ze 421 654 na 1 057 452, tedy o 151 procent. Počet nájemních bytů se naopak oproti sčítání v roce 2001 snížil o 37,3 procenta, o 21,2 procenta klesl i počet družstevních bytů.

Vydáno pod