Stále více lidí v Česku propadá internetovým obchodům

Praha – Už zhruba 30 procent lidí nakupuje v Česku zboží přes internet. Stále je to ale výrazně méně než průměr Evropské unie, který činí 43 procent. Nejvíce zákazníků nakupujících přes internet má Velká Británie, kde e-shopy využívá celých 71 procent obyvatel. Naopak nejmenší oblibě se těší internetové nákupy v Rumunsku. V tamních internetových obchodech si pořizuje zboží jen šest procent Rumunů. Vyplývá to ze statistik Eurostatu, které v posledním čísle časopisu Statistiky & my zveřejnil Český statistický úřad.

„Česko v nakupování přes internet zaostává za průměrem evropské sedmadvacítky. Přestože u nás došlo za posledních pět let k nárůstu o téměř 150 procent, jsme až na 16. místě. První místa v žebříčku tradičně obsadily Velká Británie, Švédsko, Dánsko, Nizozemsko a Lucembursko. V těchto zemích nakupuje přes internet sedm z deseti osob starších 16 let,“ komentovala výsledky Romana Malečková z ČSÚ. 

Za posledních pět let se počet Čechů nakupujících přes internet zvýšil téměř o 1,5 milionu na 2,5 milionu zákazníků. Zhruba 40 procent z nich si na internetu objednalo vstupenky na kulturní či sportovní akce. Češi přes internet často kupují také oblečení a obuv, kosmetiku, zdravotnické prostředky a sportovní potřeby.  

V Česku se jen na oblečení a módní doplňky podle odhadu odborníků specializuje 2 500 až 3 000 internetových obchodů. „Na Aukru.cz se v roce 2011 prodalo oblečení a doplňky v ceně 405 milionů korun,“ řekl ředitel obchodního portálu Aukro.cz David Vychytil, podle kterého tento portál kvůli rostoucí poptávce nově spustil Outlet.Aukro.cz, kde bude za pevné ceny nabízet značkové módní zboží se slevou 30 až 90 procent. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/thesavvyshop.info

Útraty Čechů v internetových obchodech loni podle odhadu Asociace pro elektronickou komerci vzrostly na rekordních 37 miliard korun, což je o čtyři miliardy více než v roce 2010. Hlavním důvodem využití internetových obchodů je nejen obvykle nižší cena zboží, ale také pohodlí a úspora času.  

Česko bylo oficiálně připojeno k internetu před 20 lety

Internetové připojení dnes patří k samozřejmému vybavení českých firem, úřadů i většiny domácností. Historie české části „sítě sítí“ je přitom ve srovnání s jinými komunikačními technologiemi poměrně krátká. Letos oslaví teprve dvacáté výročí. Oficiálně byla první československá instituce, pražské ČVUT, napojena na internet 13. února 1992.