Kuba: Německo by kvůli přetokům proudu mělo Česku platit

Praha – Německo by kvůli přetokům elektrického proudu, kterými zatěžuje tuzemskou přenosovou soustavu, mohlo v budoucnu platit za přenos elektrické energie přes české území. Peníze by byly použity na posílení přenosové sítě v Česku. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Možnost zavést poplatky za přeshraniční přenos elektrického proudu tento týden v Berlíně zmínil premiér Petr Nečas (ODS). Česká přenosová soustava je přetoky z Německa zatížena především při vysokém výkonu větrných elektráren na severu Německa.

„Pokud by situace vedla k tomu, že německá infrastruktura bude ohrožovat energetiku a přenos přes ČR, musíme hájit zájmy ČR a musíme se velmi reálně bavit o tom, že je potřeba, aby Německo zaplatilo nějakou částku za přenos a my ji mohli investovat do přenosové soustavy, protože je tak dlouhodobě zatěžována,“ uvedl Kuba. Ministr upozornil, že zatímco předloni Německo muselo větrné elektrárny odpojit od sítě ve 200 případech, loni už bylo takových případů tisíc. Poukázal na to, že tento druh výroby elektrické energie je velmi nevyzpytatelný.

Nečas: Transformátory budovat nebudeme

Premiér Nečas tento týden v Berlíně vyloučil, že by Česká republika zamýšlela vybudovat na hranicích transformátory, které by blokovaly přetoky elektřiny ze sousedního Německa. Nečas ale očekává, že v rámci budování jednotného energetického trhu v EU budou vypracovány principy poplatkové politiky při přeshraničním vedení elektrické energie. Bývalý šéf českého energetického koncernu ČEZ Martin Roman loni řekl, že Německo by Česku za přenos jeho elektřiny přes české území mělo platit až sedm miliard korun ročně. 

ČEPS: Black-out nám nehrozí

Přenosové síti v Česku podle generálního ředitele soustavy ČEPS Vladimíra Tošovského kvůli vysokému výkonu větrných elektráren na severu Německa zatím nehrozí takzvaný black-out, tedy totální výpadek. ČEPS nyní nepočítá s výstavbou transformátorů na hranicích s Německem. Jejich stavba by si podle Tošovského vyžádala investici dvou miliard korun, trvala by několik let.

Větrné elektrárny
Zdroj: ČT24

Česko chce v příštích letech investovat do posílení tuzemské přenosové sítě dvě miliardy eur (zhruba 50 miliard korun). Zvýšit kapacitu přenosové sítě by podle Tošovského mělo i sousední Německo, aby nezatěžovala českou soustavu. Začít s přípravou stavby transformátorů na hranicích s Německem by se naopak mělo podle předsedy sněmovního hospodářského výboru a exministra průmyslu a obchodu Milana Urbana (ČSSD). Česko peníze vložené do zlepšení přenosových sítí investuje v podstatě do jednotného trhu s energiemi v Evropské unii, uvedl.  

Německo se loni rozhodlo do roku 2022 úplně upustit od výroby elektřiny z jádra, kterou má nahradit větší využívání energie z konvenčních a obnovitelných zdrojů.