Obamův nový rozpočet: Vyšší daně a podpora infrastruktury

New York/Annandale (Virginia) - Americký prezident Barack Obama dnes zaslal Kongresu návrh rozpočtu na fiskální rok 2013, který začne v říjnu. Rozpočet počítá s výdaji 3,8 bilionu dolarů a schodkem 900 miliard dolarů. Šéf Bílého domu chce rozpočtem podpořit růst ekonomiky, která podle něj po nedávné hluboké recesi nabývá na síle. Zároveň požaduje vyšší daně pro nejbohatší Američany.

Obama chce podpořit infrastrukturu, počínaje výstavbou nových dálničních tahů a konče modernizací škol. Chce také více peněz pro učitele. Daňovými úlevami hodlá podpořit firmy, které budou ve Spojených státech vytvářet nová pracovní místa. Na tvorbu míst a infrastrukturu by v rozpočtu celkem mělo jít kolem 800 miliard dolarů. Pro Obamu je návrh důležitý, usiluje totiž o znovuzvolení do úřadu. Volby budou v listopadu, boj kandidátů už ale probíhá naplno.

Bohatí by měli mít vyšší daně

Obama zopakoval svůj dlouhodobý požadavek vyšších daní pro nejbohatší Američany, kteří by podle něj měli platit nejméně třicetiprocentní daň z příjmu. Prezident také plánuje vyšší daň z dividend. „Při tvorbě rozpočtu jsme se řídili myšlenkou, že naší zemi se vždycky dařilo, když měl každý spravedlivou příležitost. Návrh odmítá pojetí ekonomiky, kde se každý stará jen o sebe, které přispělo k prohloubení propasti mezi nejbohatšími a nejchudšími Američany,“ uvedl.

Obama dodal, že v návrhu hodlá bojovat i obřími deficity amerických rozpočtů. Podle něj by se za deset let měly snížit o čtyři biliony dolarů. Schodek 900 miliard dolarů plánovaných na příští rok je ale opět vysoký. Americká média se shodují, že návrh zaměřený hlavně na výdaje pro boj s deficitem příliš nedělá, i když Obama mluví o citlivých škrtech.

Mitt Romney
Zdroj: Gerald Herbert/ČTK/AP

Míň dostane armáda i vesmírné programy

S menším rozpočtem se bude muset smířit armáda, méně peněz bude vyčleněno i na vesmírné programy. Zadlužení Spojených států dosahuje asi 15 bilionů dolarů (více než 287 bilionů korun). V posledních čtyřech letech se deficit rozpočtu vždy pohyboval nad hranicí jednoho bilionu dolarů, což je podle většiny ekonomů jen stěží udržitelné. Letošní deficit má ještě činit asi 1,33 bilionu dolarů, což by představovalo zhruba 8,5 procenta hrubého domácího produktu.

„Tři roky jsme trpěli kvůli chybám, nejen kvůli slabému vůdci, ale i kvůli špatné ideologii. Jsem přesvědčený, že pokud budeme dělat svou práci, pokud povedeme národ s přesvědčením, tak historie ukáže, že Obama jako prezident byl poslední záchvěv velkého neúspěchu liberalismu,“ komentoval Obamův návrh republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney.

Obamův rozpočet (zdroj: ČT24)