Z pultů mizí české potraviny, vytlačují je ty ze zahraničí

Praha - Z pultů mizí potraviny tuzemského původu a nahrazují je ty ze zahraničí. Loni se do Česka dovezly produkty za rekordních 155,5 miliardy korun, což je nejvíce v historii. Schodek zemědělského obchodu se tak propadl o 97 milionů, na skoro 35 miliard korun. Nejvíc míří na český trh maso, zelenina a mléčné výrobky.

Více než polovina vepřového je z dovozu, zejména z Německa a Rakouska. Kuřata a vejce se vozí z Polska, brambory z Francie, česnek z Číny a med z Argentiny. „Naše potravinářské podniky nejsou natolik veliké, nejsou schopny zpracovávat takové objemy jako ty zahraniční firmy, kterým se při zpracovávání větších objemů snižují náklady na jednotku produkce,“ komentuje situaci Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR. 

Z pultů je nejvíce vytlačováno české maso, hlavně vepřové. Pod tlakem levnějšího dovozu chovatelé farmy ruší. Tuzemské zemědělce totiž stojí jedno prase až o třetinu víc než v sousedních zemích a tak je v Česku prasat nejmíň za posledních 90 let. „Je málo podniků, které si mohly dovolit ten luxus, že něčím dotovaly chov prasat a zůstaly,“ říká spolumajitelka farmy prasat Alena Horáková.

Mnoho věcí se dováží zcela zbytečně

Za zahraničními nákupy stojí nejen velcí obchodníci ale často i domácí řezníci nebo mlékaři. Zpracovatelé totiž raději sáhnou po produktech z dovozu, protože je to vyjde levněji, než kdyby je kupovali v tuzemsku. Takže třeba zatímco chlazené maso na pultech může být od českých chovatelů, to na šunky, salámy a párky se dováží z ciziny. Českých potravin tak ubývá i tam, kde by to nikdo nečekal. „Jedná se například o mléčné výrobky, kterých máme 60 procent z Česka, čtyřicet procent ze zahraniční. To jsou naprosto nesmyslné dovozy,“ myslí si mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. 

„Potřebujeme vyvážet výrobky s přidanou hodnotou, to znamená i potraviny a to pokud možno ještě takové potraviny, jejichž technologie výroby je složitější, tzn. je tam větší know how,“ doporučuje agrární analytik Petr Havel. Zemědělci proto volají po nové dotační politice, která by české firmy motivovala vyrábět zboží s vvšší přidanou hodnotou. Jen tak se prý omezí dovoz potravin ze zahraničí. Lobbovat za to chtějí i u vlády.

České zemědělce drtí dovoz (zdroj: ČT24)