Agentura Moody's upravila rating devíti zemím EU

Londýn – Britská ratingová agentura Moody's podle očekávání v pondělí upravila hodnocení úvěrové spolehlivosti devíti zemím Evropské unie. Ačkoliv si Francie, Velká Británie a Rakousko uchovaly nejlepší rating AAA, výhled jejich ekonomik byl označen za negativní. Šest zemí si o stupínek pohoršilo, mimo jiné Itálie, Španělsko, Portugalsko nebo Slovensko. Moody's o tom informovala na svém webu.

Evropská dluhová krize opět zatlačila na rating nejslabších zemí platících eurem. Tentokrát se agentura Moody's obává, že snahy vlád o ozdravení veřejných financí podkope slabý výkon evropské ekonomiky. Investory to ale nepřekvapilo. „Podobný krok již provedla agentura S&P, takže trhy na to byly již alespoň částečně připravené,“ komentoval snížení ratingu Josef Němý, analytik Komerční banky. 

Moody's udělila horší známku skupině jihoevropských zemí, které se potýkají s hospodářskými problémy a vysokou zadlužeností. Itálie má nyní stupeň A3 z původního A2, Portugalsko Ba3 z Ba2 a Španělsko kleslo o dva stupně z A1 na A3. O jeden stupeň si pohoršily také Malta, Slovinsko a Slovensko (nyní A2). Všechny tyto země obdržely negativní výhled. 

„Dokud nedojde k zásadnímu obratu, návratu k oživení a stabilizaci fiskální situace v zemích eurozóny, což určitě bude trvat několik měsíců, tak si na podobné zprávy budeme muset zvyknout,“ řekl Martin Kupka, hlavní ekonom ČSOB. 

Nicméně podle ekonoma z Národohospodářské fakulty VŠE Pavla Hnáta se velkých otřesů na finančních trzích kvůli nižším ratingům obávat nemusíme. „Proto se může zdát, že státy si polepšily,kurzy stoupají a jejich dluhopisy jsou levnější,“ tvrdí. Velcí investoři totiž snížené hodnocení vybraných zemí předvídali a výsledky měli již dávno zahrnuty do svých finančních výhledů.

Česku zatím agentury věří

Moody's také pohrozila zhoršením hodnocení Velké Británii, která nepatří do eurozóny a krizové dění se jí doteď vyhýbalo. Agentura ale poukázala i na pomalý růst tamní ekonomiky. Poslední vlna snižování známek neminula ani Slovensko. Česku zatím agentury věří. „Myslím, že snižování ratingu Česku v dohledné době nehrozí. Mohlo by k němu dojít v případě, že by se situace obrátila nějakým negativním směrem, protože potom Německo, které nám dnes pomáhá, by nás mohlo táhnout dolů,“ dodal Kupka. Aktuální statistiky z Německa ale zatím nic podobného neukazují.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP Photo/Michael Probst

Zásah Moody's byl méně razantní než lednový krok konkurenční agentury Standard & Poor's, která Francii a Rakousku odebrala premiantské hodnocení AAA. Moody's byla ale první, která varovala před ohrožením britského ratingu. Nejvyšší rating Německa agentura naopak označila za odpovídající.

Britský ministr financí George Osbourne k možnosti snížení ratingu uvedl, že země musí svůj obrovský rozpočet zkrotit. „To je důkaz, že v současné globální situaci nemůže Británie rezignovat na boj se svými dluhy,“ dodal. Britská vláda se tak dostává pod rostoucí tlak, kdy má přiškrtit rozpočet a zároveň nechat ekonomice volný prostor pro dýchání.

Evropa zatím problémy pouze hasí

Agentura vyjádřila obavy nad schopností zemí uskutečňovat ten typ reforem, který by dokázal dluhovou krizi vyřešit. Má rovněž pochybnosti o dostatečnosti finanční ochrany před šířením krize, tedy o kapacitě takzvaných eurovalů. Ekonom Hnát s názory ratingové agentury souhlasí. „Zatím problémy spíše hasíme, nehledáme ale skutečné řešení,“ konstatoval. Moody's vedle toho upozornila na to, že slabá evropská ekonomika by mohla podkopat snahu vlád o úspory a ozdravení veřejných financí.