Americké úřady schválily akvizici Motoroly Googlem

Washington – Jen několik hodin po Evropské komisi schválilo v pondělí i americké ministerstvo spravedlnosti převzetí amerického výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility internetovou společností Google za 12,5 miliardy dolarů (237 miliard Kč). Informovala o tom agentura Reuters.

Google se dohodl s Motorolou na převzetí loni v srpnu. Je to dosud největší akvizice Googlu a jejím hlavním motivem je využít bohaté sbírky patentů Motoroly na technologie mobilních telefonů a dalších komunikačních zařízení. Google proslul jako největší světový internetový vyhledávač, je ale také výrobcem softwarového systému Android, který si získal pozici přední světové platformy pro chytré telefony.   

Motorola Mobility získala po rozdělení původní společnosti Motorola sedmnáct tisíc patentů a má podáno 7 500 žádostí o udělení patentu. Google chce těchto aktiv využít ke konkurenčnímu boji se společností Apple a jejím telefonem iPhone a na ochranu sebe a výrobců telefonů s Androidem před právními útoky. 

Ministerstvo spravedlnosti v pondělí také posvětilo i další akvizici vedenou konsorciem v čele se společností Apple, jejímž účelem je získat balík patentů od krachující kanadské firmy Nortel Networks. Americké úřady v souvislosti s udělením souhlasu oznámily, že budou pečlivě sledovat, zda společnosti povedou patentovou politiku férově.