Barroso a van Rompuy na návštěvě Číny. Žádají pomoc s dluhovou krizí

Peking - Evropa opět vyrazila pro peníze do Číny. Tentokrát přijeli do Pekingu nejvýše postavení úředníci - předseda Evropské komise José Barroso a předseda Evropské rady Herman van Rompuy. Na dvoudenním summitu chtějí čínské politiky přesvědčit, aby investovali část svých obřích měnových rezerv do záchranného fondu eurozóny a podpořili evropskou ekonomiku. Zatím se jim to ale nedaří. Čínský premiér Wen Ťia-pao žádný konkrétní příspěvek neslíbil.

Evropa potřebuje Čínu a Čína potřebuje Evropu. Summit v Pekingu se měl původně konat loni v prosinci. Odklad si vyžádal nabitý kalendář evropských lídrů, které zaměstnává řešení dluhové krize.

Jasněji hovoří čísla. Čína má zdaleka největší měnové rezervy na světě - přesahují 3 biliony dolarů. Mohla by tak investovat do dluhopisů eurozóny. Peking je ale zatím zdrženlivý a požaduje konkrétní záruky. Na druhou stranu je Evropa pro Čínu největším exportním trhem. Slabou poptávku na starém kontinentu tak můžou pocítit i v čínských továrnách. „Jsme na sobě tak závislí, že změnu ekonomického růstu jednoho ihned a zásadně pocítí ten druhý,“ podotkl Herman van Rompuy.

Wen Ťia-pao, čínský premiér

„Čína a Evropa jsou strategičtí partneři. Potížím a výzvám musíme čelit společně.“

Mezinárodní měnový fond proto před časem varoval, že prudký hospodářský útlum v Evropě by mohl snížit tempo růstu čínské ekonomiky téměř o polovinu. Vyzval rovněž Peking, aby byl připraven spustit rozsáhlá opatření na podporu růstu.

S konkrétním závazkem Čína zatím váhá

Wen Ťia-pao dnes na summitu slíbil, že Čína pomůže se stabilizací zadlužených států EU, žádný konkrétní příspěvek do záchranného fondu ale neslíbil. Podobně opatrné je ve svých vyjádřeních i čínské ministerstvo zahraničí. „Doposud jsme vždycky podporovali proaktivní opatření, která EU přijala v boji s dluhovou krizí. Věříme, že EU bude pokračovat ve fiskálních a strukturálních a fundamentálních reformách, aby dala jasný signál mezinárodnímu společenství,“ uvedl mluvčí čínského ministerstva Liou Wej-min. Pak podle něj může mezinárodní společenství na oplátku pokračovat v podpoře Evropské unie.

Podle analytiků evropská delegace nicméně neuspěla, když nezískala spolehlivé závazky, které od Číny chtěla, napsal zpravodajský server BBC. „Je na Číně, aby sama určila, jak ke stabilizaci eurozóny přispěje,“ řekl k tomu van Rompuy.

Přesvědčit Peking k pomoci eurozóně zmítané dluhovou krizí se už počátkem února snažila německá kancléřka Angela Merkelová. A Wen Ťia-pao jí to po setkání údajně slíbil. Žádná konkrétní částka nicméně nepadla, Čína podle premiéra zatím vyhodnocuje, jak pomoc zvýšit.