Veleba: Málo vajec nezpůsobil mráz, ale úbytek slepic z EU

Praha – Za nedostatkem vajec, který postihl některé české obchodníky, stojí nikoliv mrazy, ale nižší počty slepic chovaných v Evropské unii. České televizi to dnes potvrdil prezident Agrární komory Jan Veleba. S prázdnými regály v oddělení vajec se například podle serveru iDnes v pondělí potýkala pobočka obchodního řetězce Tesco na pražském Smíchově.

„Situace je zcela jednoznačně dána nikoliv silnými mrazy, ale tím, že se snížily počty chovaných slepic v Evropské unii,“ uvedl Veleba. Od 1. ledna tohoto roku totiž začalo platit nařízení Evropské komise, které říká, že slepice musí mít v klecích „větší pohodlí“. 

V důsledku tohoto nařízení se v unijních klecích chová zhruba o 20 procent méně slepic, neboť ne všichni producenti zvládli nová pravidla uvést do praxe. „Takže hlavní důvod je ten, že v Evropě je nižší produkce vajec,“ zdůraznil k výpadkům Veleba. 

„Co se týká České republiky, tak tím, že jsme se lehkovážně zbavili soběstačnosti – loni jsme dovezli do ČR 760 milionů vajec –, tak teď, když nemůžeme dovézt vejce ze států, které nesplnily tuto normu, tady vzniká nedostatek vajec,“ doplnil šéf Agrární komory. 

Velký dodavatel vajec do ČR - Polsko - se nestihl přizpůsobit

Velký počet vajec se do Česka dováží ze sousedního Polska. To je přitom jedním z 15 hříšných států, které neposkytly investice do inovace klecí. „Polská vejce, která tady na trhu byla a dovážela se každodenně, se zkrátka dovážet nemohou. Tady skutečně hrozí nedostatek vajec,“ pohrozil Veleba. 

Komentář Jana Veleby (zdroj: ČT24)

Druhým důvodem je podle něj to, že celou záležitost podcenily obchodní řetězce: „Tím, že naše milé řetězce nakupují převážně jenom ta nejlacinější vejce, tak jsou teď překvapeny, že jejich cena při nižší výrobě stoupla.“ 

Jan Veleba, prezident Agrární komory 

„Tzv. česnekový efekt musí nevyhnutelně nastat i u vajec a zaplatí to zákazník.“

Pokud situaci, kdy je v EU o 20 procent méně slepic, převedeme na české poměry, tak vychází, že se do Česka přiveze o zhruba 10 až 12 procent méně vajec, vysvětlil Veleba a dodal: „Myslím si, že nárůst ceny je nevyhnutelný – a to v hodnotě zhruba 10 procent.“ 

V České republice nyní dochází k dokončování realizace norem potřebných pro chovy. Investice mají doběhnout v tomto pololetí. Až ve druhém pololetí budou podle Veleby tyto chovy produkovat zbylá vejce, a počet vajec tak mírně stoupne. Nyní je třeba takto vybavit ještě 20 procent chovů, přičemž do této chvíle stála české chovy nová pravidla Bruselu zhruba dvě miliardy korun.

Vydáno pod