S obnovou Japonska po zemětřesení by mohla pomoct kasina

Tokio – Japonsko se chystá povolit hazard. V parlamentu leží zákon, který má do země přivést kasina, a tedy i miliardy dolarů v tržbách z hazardních her. Podle odhadů by mohla už první rok vydělat 10 miliard dolarů. Kasina jsou v Japonsku zatím nelegální, zákonodárci nicméně sází na to, že by příjmy z nich mohly zemi pomoci s obnovou po zemětřesení, které Japonsko zasáhlo loni v březnu a poničilo řadu obytných domů i podniků.

Chuť na hazardní hry roste, a to i v současné ekonomicky nejisté době. Potvrzuje to například Singapur, který se připojil do světa hazardu před dvěma lety. Desetkrát menší zemi, než je Japonsko, kasina vydělávají 6 miliard dolarů ročně. Japonsko nechce zůstat pozadu. „Už to nemůžeme dál zdržovat. Proto jsme tento návrh zákona předložili do parlamentu,“ zdůraznil šéf parlamentního výboru pro podporu integrovaných středisek Issei Koga.

„Kasina jsou významným zdrojem daňových příjmů a mohla by značně pomoci vymanit se ze současných finančních problémů spjatých s obnovou po zemětřesení,“ lobbuje za uzákonění kasin v Japonsku Gaming Capital Management, společnost, která se zaměřuje na financování výstavby kasin. Řada odborníků se ale k příspěvku kasin na oživení japonské ekonomiky staví spíše skepticky. Odhadují, že by mohlo trvat až pět let, než začnou nést zisky, a to už bude mít japonská ekonomika zcela jiné problémy.

Zákon je zatím v plenkách, ale na prázdný trh už se chystají zahraniční firmy z gamblerských rájů. „Nejvíc pravděpodobnými kandidáty jsou Las Vegas Sands nebo Genting Singapur, oba dva mají už velmi úspěšné resorty v Singapuru. To je přesně to, co Japonsko potřebuje,“ míní analytik Aaron Fischer.

Právě Singapurem se chce Japonsko inspirovat. Kasina by měla být jen ve velkých zábavních resortech, které by kromě hazardu nabízely i mnoho dalších aktivit – mezi nimi například restaurace, obchody, hotely a různé atrakce.

Japonsko sází na hazard (zdroj: ČT24)
Vydáno pod