Ministerstvo hází záchranný kruh státní zbrojovce VOP-026

Praha/Nový Jičín - Novojičínská továrna státního podniku VOP-026 Šternberk podepíše s ministerstvem obrany víceletou rámcovou smlouvu za stovky milionů korun. Píše to ve svém dnešním vydání deník E15. Vojenské opravárenské podniky (VOP), které napřesrok skončí s montáží rakouských transportérů Pandur pro českou armádu, mají v letech 2012 až 2015 opravovat pozemní techniku.

„Podnik dostane zakázky maximálně za 200 milionů ročně v závislosti na možnostech rozpočtu. Na přípravě kontraktu pracujeme,“ řekl deníku šéf sekce vyzbrojování resortu Pavel Bulant.

Deník připomíná, že ministerstvo obrany už podobným způsobem pomohlo také další státem plně ovládané zbrojovce LOM, která je zaměřená zejména na servis ruských vrtulníků řady Mi. Ta loni v prosinci získala kontrakt za 730 milionů korun a v lednu další za 2,4 miliardy korun. Podobně jako v případě LOM ani u VOP ministerstvo nepředpokládá, že by částky stanovené rámcovými smlouvami byly plně vyčerpány. Obě zbrojovky, jejichž zisk se v letech 2009 a 2010 dramaticky snížil, nyní procházejí rozsáhlou restrukturalizací.

Podle ministerstva jde o logický tah, podle dovozců techniky o mrhání penězi

„Vojenský opravárenský podnik je logickým partnerem, takže do budoucna chceme, aby opravoval všechno od tanků přes transportéry a třeba i včetně lehkých obrněných vozidel,“ zdůraznil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

VOP by se měly starat mimo jiné o servis lehkých obrněných vozidel Iveco či automobilů Land Rover. Jejich dovozci však nechápou, proč zakázky nedostanou přímo oni, když už investovali do školení specialistů i dílenského a diagnostického vybavení. Zároveň mají celý sortiment náhradních dílů. VOP podle nich bude jen prostředníkem, sám potřebné kapacity nemá. „VOP pracuje neefektivně, nemá vybavení, nemá vyškolený personál a všechno tohle jsou věci, do kterých bude muset duplicitně investovat,“ upozornil dovozce vozidel Iveco Petr Ptáček.

Vyjádření přímo od vedení podniku v Novém Jičíně se dnes České televizi získat nepodařilo. S novináři totiž může mluvit jenom ředitel, ten je ale do pátku v zahraničí.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Vyřazení je reakce na pokles výdajů na obranu

Společnost pod poznačením VOP-026 Šternberk kromě šternberského areálu zahrnuje také podnik v Šenově v Novém Jičíně a tři moravské výzkumné provozy. Ministerstvo obrany se chce nyní šternberské části zbavit. Vyřazení šternberské části ze struktury VOP-026 je reakcí na pokračující pokles výdajů státu na obranu. Majetek a výroba se proto soustředí do novojičínského závodu, kde pracuje 690 lidí.