V Řecku šetří i prezident, vzdá se platu

Atény – Podle řeckého ministra financí Evangela Venizelose splnila jeho země už drtivou většinu požadavků, jimiž zahraniční věřitelé podmiňují uvolnění druhého záchranného úvěru pro Řecko. Zbývající podmínky podle něj budou splněny ještě do večerní telekonference ministrů financí eurozóny. V rámci úspor dokonce řecký prezident Karolos Papulias souhlasil s tím, že se vzdá platu.

Dvaaosmdesátiletý Papulias je hlavou státu od března 2005. Předtím byl dvakrát ministrem zahraničí. Řecká média prezidentův krok označila za symbol solidarity s Řeky. Na internetu se podle tohoto zdroje objevil názor, že „lepší pozdě nežli nikdy“, a účastníci internetových diskuzí vyzvali 300 členů parlamentu, aby kroky prezidenta následovali.

Poslanci v neděli schválili balík úsporných opatření, aby předlužené zemi pomohli zajistit další pomoc mezinárodních věřitelů ve výši 130 miliard eur. Nyní jí zbývá splnit poslední podmínky. „Zbývá jen pár otázek, které budou zcela vyjasněny do začátku telekonference euroskupiny v 18:00 řeckého času (17:00 SEČ),“ poznamenal Venizelos. Zároveň si postěžoval, že někteří lidé v eurozóně si hrají s ohněm a prý by možná i přivítali, kdyby Řecko opustilo eurozónu.

Řecko má od loňského podzimu domluvenou pomoc za 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč), kterou mají Aténám poskytnout ostatní členové eurozóny a Mezinárodní měnový fond. Vzhledem k tomu, že Atény zatím nesplnily všechny podmínky, uvolnění peněz ještě nebylo potvrzeno. Země přitom nemá času nazbyt, už 20. března má splatit větší část dluhu v objemu 14,5 miliardy eur (asi 363,8 miliardy Kč). Bez nového úvěru na to téměř jistě nebude mít peníze.