Utáhl Írán ropné kohoutky? Podle médií ano, oficiální místa to popírají

Teherán - Írán zastavuje vývozy ropy do šesti zemí Evropské unie. S odvoláním na íránskou státní televizi to dnes uvedla agentura Reuters. Podle íránské televize se opatření týká Francie, Španělska, Itálie, Řecka, Portugalska a Nizozemska. Íránské ministerstvo ropného průmyslu nicméně vzápětí tyto zprávy popřelo. Úřad ale nevyloučil, že by se to brzy nemohlo stát. Írán je druhým největším exportérem ropy sdružených v Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Zpráva o údajném zastavení dodávek do Evropy přišla krátce před očekávaným oznámením íránského prezident Mahmúda Ahmadínežáda, že Írán otevírá nové provozy jaderného programu. Dle íránské webové stránky Irannuc.ir má být formálně otevřen podzemní provoz Fordouského střediska na obohacování uranu a zprovozněny tamní centrifugy.

Podobným krokem Teherán nedávno pohrozil, když západní země přijaly nové sankce proti Íránu kvůli jeho pokračujícímu jadernému programu. Západ tvrdí, že Íránci usilují o jaderné zbraně. Teherán to popírá a tvrdí, že mu jde jen o to, aby měl dostatek elektřiny pro pokrytí vzrůstající domácí poptávky.

Že už by ale k odvetě sáhnul, dnes Teherán odmítl. „Popíráme tyto zprávy. Pokud takové rozhodnutí padne, bude oznámeno íránským vedením,“ informoval mluvčí ministerstva pro ropný průmysl.

Ceny ropy rostou, nedostatek ale prý nehrozí

Oznámení o údajném zastavení dodávek íránské ropy do Evropy se nicméně okamžitě promítlo do cen černého zlata. Barel Brentu podražil krátce po oznámení o dolar na 118,35 USD. Podle analytiků se nicméně Evropané nedostatku ropy bát nemusí.

„Aktuální nedostatek ropy v Evropě nehrozí, protože dovozy z Iránu jsou zodpovědné zhruba za 5 procent celkových dovozů. Navíc Evropa by v tomto případě krátkodobě mohla čerpat ropu ze strategických rezerv,“ ujišťuje Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum. Strategické rezervy by v nejhorším případě vydržely 90 dnů. Při dlouhodobějším výpadku by Evropa spoléhala na ropu ze Saúdské Arábie, která má zhruba trojnásobnou rezervní kapacitu ve srovnání s celkovým vývozem Íránu do Evropy.