Curych je nejdražším městem na světě, přeskočil i Tokio

New York - Nejdražší město pro život už není Tokio, ale evropský Curych, jak vyplývá z průzkumu, který pravidelně na základě vyhodnocení životních nákladů zveřejňuje Economist Intelligence Unit časopisu The Economist. Průzkum připisuje posun Curychu na špici žebříčku, kam se dostal poprvé za poslední dvě desetiletí, přinejmenším částečně silnému franku. Praha nebo jiné české či slovenské město se ve studii neobjevilo.

Studie zveřejňovaná dvakrát ročně se zaměřuje na ceny zboží a služeb, jako jsou základní potraviny, doprava, pohonné hmoty, soukromé školy či pomocnice v domácnosti, aby stanovila „skóre“ každého města. Pro základní srovnání je využíván New York se stanoveným skóre 100. Do studie nebyly zahrnuty ceny nemovitostí.

O třetí místo se dělí Ženeva a Ósaka-Kóbe

Curych a Tokio se dostaly až na skóre 170 a 166, což znamená, že Curych je v životních nákladech o 70 procent a Tokio o 66 procent dražší než New York. O třetí místo se dělí Ženeva a japonská oblast Ósaka-Kóbe. Celkově se o prvních deset příček rovnoměrně podělila evropská a asijská města. Do první desítky studie zařadila Oslo, Paříž, Frankfurt nad Mohanem, Sydney, Melbourne a Singapur.

První desítka přitom neobsahuje žádné ze severoamerických měst. New York se propadl o 11 příček a nyní se dělí o 47. místo spolu s Chicagem a o jednu příčku výš je Los Angeles. Londýn je spolu s Bruselem, Wellingtonem a Adelaide na 17. příčce.

Podle listu The Wall Street Journal je „drahota“ japonských měst dlouhodobě známá. Například nyní je v Tokiu benzin o 71 procent dražší než v New Yorku. Ale vzestup cen australských měst a Singapuru je novým fenoménem. Ještě před deseti lety byl Singapur o dvě procenta levnější než New York. Nyní je o 42 procent dražší. Tyto změny jsou ještě dramatičtější v Austrálii. Sydney bylo před desetiletím o 25 procent levnější k životu než New York; dnes je o 47 procent dražší a sedmé nejdražší na světě. Také v tomto případě sehrálo svou úlohu loňské značné posílení australského dolaru, uvedl redaktor studie Jon Copestake.

Ovšem Asie je zároveň i domovinou nejlevnějších míst k životu na světě, zvláště pak v jižní části kontinentu. Pákistánské Karáčí je na poslední příčce ze 131 porovnávaných měst se skóre 46. V poslední desítce jsou také indická Bombaj a Dillí, nepálské Káthmándú a bangladéšská Dháka.

DESET NEJLEVNĚJŠÍCH MĚST NA SVĚTĚ:

122. Maskat (Omán)

123. Dháka (Bangladéš)

124. Alžír (Alžírsko)

125. Káthmándú (Nepál)

125. Panamá (Panama)

127. Džidda (Saúdská Arábie)

128. Dillí (Indie)

129. Teherán (Írán)

130. Bombaj (Indie)

131. Karáčí (Pákistán)

Vydáno pod