Drábek: Předdůchody by mohla čerpat až třetina lidí

Praha - Takzvané předdůchody, které mají umožnit odchod do předčasné penze za lepších podmínek než nyní, by mohla pobírat v budoucnu až třetina lidí. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), podle kterého by mohl být celý koncept zavedený už příští rok; stát i penzijní fondy se prý připravit stihnou. Ministr také odmítl možnost posunout zavedení nového, druhého spořicího pilíře penzijního systému na pozdější dobu.

Předdůchody mají být výhodnější než klasické předčasné důchody, do kterých mohou lidé odcházet už dnes. U předčasných důchodů mají ovšem penzi vypočítanou z menší procentní výměry, a tudíž nižší, než kdyby se nechali penzionovat v řádném termínu. Předdůchody by měly fungovat na jiném principu a podle plánů o ně budou moci žádat lidé, kteří budou mít v rámci doplňkového penzijního spoření (tedy transformovaného současného penzijního připojištění) naspořené prostředky. Ty by jim měli naspořit zaměstnavatelé. Odejít do nich budou lidé moci až pět let před dovršením zákonem daného věku.

Odhadnout, kolik lidí na předdůchod bude mít naspořeno a rozhodne se pro něj, je podle Drábka těžké. Může se to však týkat vysokého procenta zaměstnanců. „Můj osobní odhad je řádově třetiny,“ řekl Drábek.

Vláda by chtěla předdůchody od příštího roku

Vláda počítá s tím, že by předdůchody mohly být zavedeny již příští rok. Toto datum však přednedávnem zpochybnil předseda Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok, podle kterého by se na to fondy nemusely stačit připravit. Podle Drábka však změna týkající se předdůchodů může být legislativně zavedena během krátké doby. „A na druhou stranu pro pojišťovny také není nijak náročná, protože mohou využít produkt, který na trhu je,“ řekl Drábek s odkazem na penzijní připojištění.

O zavedení předdůchodů bude jednat vláda s odbory a zaměstnavateli na zasedání tripartity 23. února. Jednotlivé strany jsou ale rozštěpeny v názoru na to, kdo by na ně měl mít nárok. Vláda a část odborů je chce zpřístupnit pro všechny lidi, zaměstnavatelé a druhá část odborů pouze pro rizikové profese. „Pro mě největším argumentem je, že pokud uděláme kategorie profesí, pro které to bude povolené, tak si tím připravujeme situaci nikdy nekončícího lobbingu,“ podotknul Drábek. Za rozšíření na další povolání by podle něj neustále lobbovaly další a další skupiny. Je proto lépe uzákonit předdůchody pro všechny a dále to nechat na kolektivním vyjednávání v jednotlivých podnicích.

Důchodce
Zdroj: ČT24

Ve spoření na důchod se nespoléhat na stát? Možné od roku 2013

Od počátku příštího roku by v rámci penzijní reformy měl být zaveden také nový spořicí pilíř. Je určen pro lidi mladší 35 let, starší budou mít na rozhodnutí o spoření půl roku. Lidé si v jeho rámci budou moci převádět tři procentní body ze sociálního pojištění namísto do státního pilíře na individuální účty u soukromých penzijních společností. To se v současnosti

pohybuje na 28 procentech hrubé mzdy. Podmínkou je, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Spoření je dobrovolné. Pokud však lidé do nového pilíře vstoupí, nebudou již moci přestat spořit. Navíc budou mít menší důchod ze státního pilíře.

Sociální demokracie již navrhla, že by se mohlo zavedení nového pilíře odložit do roku 2016. Návrhy na odložení přicházejí i z dalších míst, a to kvůli možným problémům na finančních trzích. Sám Drábek loni na podzim řekl, že by se posun mohl letos zvážit v závislosti na vývoji ekonomické situace. „Rozumím těm argumentům, že z důvodů aktuální ekonomické situace by snad bylo lepší rok nebo dva nebo tři počkat,“ řekl nyní Drábek. Ale vzhledem k tomu, že český penzijní systém podle něj na reformu čeká již delší dobu a je v tom pozadu, je ministr pro co nejrychlejší spuštění nového pilíře.

Vydáno pod