Japonská policie zatkla tři bývalé vedoucí pracovníky Olympusu

Tokio – Japonská policie dnes nasadila pouta třem bývalým vysoce postaveným pracovníkům společnosti Olympus Corp za údajný podíl na účetním podvodu v rozsahu 1,7 miliardy dolarů (32,9 miliardy korun). Jedná se o největší podvod v historii země. O jejich zatčení informovala agentura Reuters s odvoláním na japonská média.

Do cely se dostal Cujoši Kikukawa, někdejší předseda správní rady firmy vyrábějící kromě jiného fotoaparáty, dále pak bývalý viceprezident Olympusu Hisaši Mori a bývalý auditor Hideo Jamada. Vyšetřování potvrdilo, že společnost zhruba dvě desetiletí schovávala ztráty z investic v pochybných fúzích a akvizicích. „Upřímně lituji toho, co jsem udělal jak akcionářům, tak i všem lidem v zemi,“ kál se před novináři Jamada.

Současně nechali prokurátoři v této souvislosti zatknout i trojici bývalých zaměstnanců jedné z velkých makléřských firem, kteří radili podezřelým, jak ztráty krýt. Prokuratura tím však vyšetřování nekončí, spíše naopak. Plánuje třeba razie na místa, která s případem úzce souvisí. „Bereme tuto situaci vážně. Budeme plně spolupracovat s vyšetřovateli,“ uvedla podle serveru Bloomberg společnost Olympus.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Jedna z největších afér, do které se kdy nějaká japonská firma zapletla, vyplula na povrch vloni na podzim. Na účetní machinace upozornil tehdejší generální ředitel Olympusu Michael Woodford, jenž se kvůli svým pochybnostem dostal do křížku se správní radou. Společnost poté kvůli skandálu zažalovala 19 bývalých i současných vedoucích pracovníků, po kterých požaduje odškodné za způsobené ztráty. Woodford firmu, dříve chloubu japonského hospodářství, opustil.

Vydáno pod