Kufry musí zeštíhlet, hlásají letecké společnosti

Praha - Pro většinu Čechů se letošní letní dovolená změní spíše v letní noční můru. Milovníkům nakupování a velkých zavazadel končí legrace. Stále více leteckých společností se totiž připojuje k návrhu, že si cestující s sebou budou moci vzít jen 15 kilo namísto stávajících dvaceti. Za kufr těžší, než je nově stanovená váha, si bude muset každý připlatit minimálně pětistovku za každý let. Většina firem vysvětluje svůj krok zdražením vstupů, třeba novou povinností platit emisní povolenky. Z nového plánu nejásají kromě cestujících ani cestovní kanceláře.

S tímto návrhem přišla společnost Travel Service, se kterou lítá na dovolenou většina Čechů. Podobnou váhovou hranici ale mají i nízkonákladové společnosti. S novým plánem, který bude konkrétně Travel Service aplikovat od 1. května, jsou nespokojené i cestovní kanceláře. „Považujeme to za nerozumné rozhodnutí, dochází tak ke snížení pohodlí pro cestující,“ tvrdí šéf Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Roman Škrabánek.

  • Exim Tours zdroj: ČT24
  • Cestovní katalog autor: ČT24, zdroj: ČT24

Cestovky se obávají i zmatků, které by na letištích kvůli změnám mohly vzniknout. „Obavy z toho máme, ne všichni mohou tu informaci zachytit a pak může na letišti dojít k nepochopení a konfliktům. Zvláště pak v zahraničí kvůli jazykové bariéře,“ řekl majitel cestovní kanceláře Alexandria Pavlov.

Zaplatí i ten, kdo bude mít více zavazadel než jedno

Mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková tvrdí, že se společnost snaží hledat všechny možné cesty, jak ušetřit stále rostoucí náklady na vstupech. „Předpokládáme, že z vybraných peněz uhradíme zvýšené náklady spojené s nákupem emisních povolenek,“ dodala. Původně společnost zamýšlela zakázat takzvané slučování zavazadel, kdy se třeba pro rodinu započítává celkový součet vah jednotlivých kufrů, a nikoliv bagáž zvlášť.

Travel Service navíc rozdělil poplatky za nadváhu do několika kategorií. Například za kufr těžší než 15, ale lehčí než 23 kilogramů, zaplatí pasažéři 750 korun za každý směr, do 32 kilo to pak bude za 1200. Zpoplatní se i zavadla navíc. Palubních zavazadel se ale změna netýká. Nařízení se týká jen letů s Travel Servicem nebo na linkách SmartWings.

  • Letiště Praha autor: Jindřich Mynařík, zdroj: ISIFA/Lidové noviny
  • Zavazadlo zdroj: ČT24

Travel Service je největší charterovou leteckou společností v zemi, loni s ní odcestovalo na dovolenou asi 1,2 milionu Čechů.  Na nízkonákladových linkách Smart Wings, které k Travel Servisu také patří, to pak bylo dalších 750 tisíc pasažérů.

České aerolinie snížení váhových limitů nechystají. Zdarma si lze odbavit zavazadlo do 23 kilogramů. U charterové HOLIDAYS Czech Airlines to je pak 20 kilo.