Tažení proti iPadům v Číně: úřady zabavují další tablety

Peking – Spor mezi americkou společností Apple a čínskou Shenzhen Proview Technology kvůli vlastnictví značky iPad v Číně se stupňuje. Čínské úřady už zabavily tablety od firmy Apple ve městech Š'-ťia-čuang a Sü-čou, dnes se další přístroje u maloobchodníků začaly zabavovat také v Čeng-čou a Čching-tao. Firma Proview přitom podle svých slov požádala o stažení iPadů z obchodů ve více než 40 městech.

Čínská firma tento týden uvedla, že požádá celní úřad, aby zastavil dovoz a vývoz iPadů ze země. Tento krok by mohl ohrozit celosvětový prodej, protože tablety se vyrábějí v Číně.

Podle čínských médií má firma Proview vysoké dluhy. Pozorovatelé se tak domnívají, že potřebuje vysoké urovnání, aby mohla uspokojit věřitele. „Obrátili jsme se na Apple prostřednictvím našich zástupců kvůli urovnání, ale doposud jsme od nich neobdrželi žádnou odpověď,“ uvedl právník Proview Sie Siang-chuej. Odmítl však uvést, kolik Proview požaduje.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/ZHENG DUO

Shenzen Proview si registrovala jméno iPad v Číně v roce 2001. Apple již dříve koupil práva na jméno od tchajwanské dceřiné firmy Proview Taipei, která si registrovala toto jméno v několika zemích na počátku roku 2000. Čínská firma však tvrdí, že je to ona, kdo stále vlastní práva na název iPad v Číně.

Čínský soud v prosinci zamítl stížnost Applu, který tvrdil, že Shenzhen Proview porušuje jeho práva na název iPad. Soud rozhodl, že čínská firma není vázána dohodou z roku 2009, v rámci které Proview Taipei převedl na Apple obchodní značku iPad za 35 000 liber (více než jeden milion Kč). Apple se proti tomu odvolal. Proview pak v lednu podala stížnost kvůli porušování své ochranné známky.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/EPA/Adrian Bradshaw

Shenzhen Proview Technology je divizí výrobce obrazovek z tekutých krystalů (LCD) Proview International Holdings Ltd. se sídlem v Hongkongu. Apple má v pevninské Číně pět obchodů, dva v Pekingu a tři v Šanghaji. Jeho produkty však prodávají i autorizovaní prodejci v dalších městech.

Vydáno pod