Provoz letiště ve Frankfurtu omezila stávka, dneškem zřejmě nekončí

Frankfurt nad Mohanem – Zaměstnanci pozemního personálu na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem dnes od 15:00 do 22:00 stávkují. Havním důvodem je snaha o zlepšení platových podmínek. Pokud se se zaměstnavatelem nedohodnou, neváhají komplikovat provoz i zítra. Do protestů by se mělo zapojit na 200 zaměstnanců, kteří mají na starosti řazení, navádění a parkování letadel na letišti. Stávku svolal odborářský svaz GdF. Na stávku doplácí především německá aerolinka Lufthansa, musela zrušit více než 100 letů do celé Evropy a více než dvojnásobek plánuje zrušit zítra. Prozatím z Frankfurtu neodletělo 151 letadel.

Vedení GdF je přesvědčeno, že stávka vážně naruší dopravu na frankfurtském letišti. Jeho provozovatel Fraport však tvrdí, že by se mělo podařit zachovat asi polovinu plánovaných letů. Aerolinie kvůli tomu už začaly upravovat své letové plány.

„Pokud nedojde ke shodě, nebudeme v pátek pracovat od 08:00 do 22:00,“ oznámil mluvčí odborářského svazu Matthias Maas.

Z frankfurtského letiště se denně vypraví zhruba 1 300 letů, více než poloviční podíl má na tomto počtu německý vlajkový přepravce Lufthansa, která již dnes zrušila jeden let z Frankfurtu do Prahy s příletem v 16:50 a odletem zpět v 17:40 hodin. Další lety zatím omezeny nebyly.

„Na zítřek jsme připraveni. Máme dost lidí na to, abychom, stejně jako dnes, odbavili alespoň 50 procent letů,“ říká provozní ředitel společnosti Fraport Peter Schmitz.

Když se zruší let..

„Pokud máte koupený let a ten nebude realizován, je nutné kontaktovat přímo leteckou společnost, se kterou letíte. Možností je potom například přebookování letů nebo využití letadla jiné společnosti,“ říká Eva Krejčí, mluvčí Letiště Praha.

Zaměstnanci požadují vedle výrazně vyšších platů také lepší pracovní podmínky. Provozovatel letiště však jejich požadavky označil za příliš vysoké a stávka je podle něj zcela nepochopitelná. Dnes má rozhodnout, zda proti ní podnikne právní kroky.

Telefonát Evy Krejčí (zdroj: ČT24)