Letištní personál ve Frankfurtu dál stávkuje, pociťuje to i Praha

Frankfurt – Už od osmi hodin od rána pokračuje stávka letištního personálu na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem, která začala včera odpoledne. Přestože stávkuje jen zlomek z 20 tisíc zaměstnanců letiště, na odbavování letů to silně doléhá. Jen dnes by se měla stávka dotknout zhruba 290 letů, ruší se i některé lety mezi Frankfurtem a pražskou Ruzyní.

Včerejší jednání mezi odbory a vedením frankfurtského letiště, které mělo stávku ukončit, asi po hodině zkrachovalo. Stávkovat se tak zřejmě bude nejen dnes, ale i po celý příští týden. Odbory slibují, že budou stávku dál zostřovat, dokud nedosáhnou zvýšení platů. „Mrzí nás, že na postup odborářů nejvíc doplatí cestující a letecké společnosti. Pořád jsme připraveni jednat, pokud budou požadavky odborů realistické,“ uvedl člen představenstva Fraport AG Herbert Mai.

Jak na běžícím pásu se ruší hlavně lety vlajkového německého dopravce Lufthansy. „Prioritní jsou mezinárodní lety, takže těch bylo doteď zrušeno minimum. Víceméně se tedy jedná o domácí linky, případně o ty evropské,“ informoval člen představenstva Fraport AG Peter Schmitz.

Situace není tak dramatická

Ve čtvrtek chtěl Fraport odbavit alespoň polovinu letů, ve skutečnosti jich ale odbavil kolem 70 procent. „Předpokládáme, že dnes jich odbavíme ještě víc. Dopady stávky tedy budou nižší, než jsme čekali,“ řekl Herbert Mai, který má ve Fraportu na starosti zaměstnance.

Letadla německé Lufthansy
Zdroj: ČT24

Celkem stávkuje zhruba 200 zaměstnanců pozemního personálu asi z 20 tisíc pracovníků, které frankfurtské letiště zaměstnává. Jde o zaměstnance, kteří mají na starosti pohyb letadel po letištní ploše. Nespokojení zaměstnanci žádají zvýšení mezd. Argumentují tím, že s otevřením nové vzletové dráhy jim přibylo práce, na platech se to ale neprojevilo. Stávkující zaměstnanci by chtěli, aby jejich plat, který se v průměru pohybuje kolem 50 tisíc eur ročně, vzrostl zhruba o 50 procent. Vedení letiště to však považuje za naprosto nepřijatelné.

Kromě nízkých platů vadí odborům také dlouhá pracovní doba, málo přestávek nebo údajně špatně zorganizované směny. Někteří lidé musí pracovat třeba sedm dní v řadě, což je podle odborů příliš. 

Letiště ve Frankfurtu je třetí nejrušnější v Evropě, za prvním Heathrow v Londýně a pařížským letištěm Charlese de Gaulla. Frankfurt odbavuje asi 1 300 letů denně.

Stávka na frankfurtském letišti (zdroj: ČT24)