Důchodový účet hlásí největší propad od roku 2003

Praha – Na penze se vybralo málo, deficit je ve výši 39,5 miliardy korun. V minusu je důchodový účet už tři roky po sobě. Výdaje převýšily příjmy i v případě nemocenského pojištění, a to o 3,2 miliardy korun. Možnosti smazání deficitu jsou, jejich realizace ale pokulhává. Údaje přinesla Jana Buraňová z tiskového odboru České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

V porovnání s předchozím rokem se důchodový účet propadl o 10,2 miliardy korun. O poznání lépe na tom byly výdaje státu na nemocenské pojištění, například nemocenskou či peněžitou pomoc v mateřství, meziročně si totiž o 1,9 miliardy polepšily.

Celkový stav účtu sociálního zabezpečení, z nějž se vyplácejí důchody a nemocenská, byl 36,4 miliardy korun v minusu. Meziročně se propadl o 8,4 miliardy korun.

„My tady máme základní problém, na jedné straně stárnutí populace, velmi rychlý nárůst počtu penzistů a pravidelné zvyšování penzí a nedostatek daňových poplatníků na straně druhé. A to je fakt, se kterým se vypořádáváme už několik let, a já si myslím, že každý další rok to bude jen horší a horší,“ říká Petr Dufek, ekonom ČSOB.

Příjmy z vybraného pojistného zaznamenaly nárůst

„Rozdíl mezi příjmy a výdaji na důchodové a nemocenské pojištění však v posledních letech roste, a to především z důvodu nárůstu výdajů na dávky důchodového pojištění,“ říká Jana Buraňová.

ČSSZ dostává prostředky na výplatu dávek sociálního pojištění ze státního rozpočtu, a to nezávisle na tom, jak velký objem peněz v předchozím období na pojistném na sociální zabezpečení vybrala.

Stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD): Deficit zavinila ODS

„Propad je výsledkem práce vlády Mirka Topolánka, která omezila příjmy do důchodového systému. To je zhruba těch 30 miliard,“ tvrdí Mládek.

Možnosti smazání deficitu:

  • Zvýšit sociální pojištění – Aby stát smazal čtyřicetimiliardovou ztrátu okamžitě, musel by sociální pojištění navýšit až o tísícikoruny měsíčně.
  • Zvýšit zaměstnanost – Česká populace rychle stárne a podle aktuálních ekonomických propočtů by mohlo důchodový rozpočet okamžitě zachránit půl milionu nových lidí, kteří by tu pracovali a platili si pojištění. 
  • Zvýšit daně – sjednocením DPH na dvaceti procentech. Dražší potraviny a léky by ale citelně zasáhly právě důchodce.
  • Zvýšit hranici odchodu do důchodu – Současní třicátníci mají už dnes jistotu, že do důchodu půjdou nejdřív v osmašedesáti. To je o sedm let později než jejich prarodiče.