Francouzi dnes mohli naposledy vyměnit staré franky za eura

Paříž – Francouzi dnes měli poslední možnost vyměnit si svou původní měnu za eura. Francouzský frank, jehož první mince byla vyražena před šesti sty lety, se přestal používat začátkem roku 2002, kdy začala v zemích eurozóny platit jednotná evropská měna euro. Po více než deseti letech dnes Francie definitivně zpřetrhala poslední vazby na někdejší národní měnu.

Zní to skoro jako ironie. Právě do doby, kdy se stále častěji hovoří o možném rozpadu eurozóny a návratu jejích členů k národním měnám, vyšel den, kdy mají Francouzi poslední možnost zapátrat v tajných skrýších a vyměnit zapomenuté franky za eura. Nezáleží na tom, zda měli lidé bankovky schované jako suvenýr, anebo na ně jen zapomněli. Centrální banka prostě jen 17. únor 2012 stanovila jako den, kdy bude staré bankovky vyměňovat naposled.

I když od zavedení hotovostního eura uplynulo už deset let, dnes se před francouzskou centrální bankou tvořily dlouhé fronty. Ve frontě před pařížskou pobočkou stály desítky lidí.

Euro se v bezhotovostním platebním styku začalo v zemích eurozóny používat v roce 1999, až do konce roku 2001 se ale při hotovostních transakcích používaly národní měny. Do hotovostního platebního styku euro vkročilo 1. ledna 2012.

Kolik eur se muselo natisknout?

Před zavedením eura musely tiskárny vychrlit přes 14 miliard eurobankovek v hodnotě přesahující 630 miliard eur. Mincí bylo od 1. ledna 2002 uvedeno do oběhu 52 miliard. K jejich výrobě mincovny použily kolem 250 tisíc tun kovu.

Dluhová krize zasazuje euru bolestivé rány

Jednotná evropská měna je sice pořád ještě silnější než její hlavní konkurent, tedy americký dolar, o část hodnoty ale přišla kvůli přetrvávající dluhové krizi v eurozóně. Současná krize eura je podle agentury AP nejvážnější od jeho zavedení. O vážnosti krize svědči vyjádření některých politiků a představitelů evropského ekonomického života

Co řekli o euru:

Angela Merkelová, německá kancléřka:

„Říkám vám, v sázce je všechno, když se zhroutí euro, zhroutí se i Evropa. Myšlenka evropských hodnot a jednoty by se mohla zhroutit, myšlenka, která náš kontinent posílila a dodala mu prosperitu po uplynulém století válek a destrukce. Je to na nás. Je to náš úkol vytvořit kotvu pro novou kulturu evropské stability.“

Eva Zamrazilová, členka bankovní rady ČNB:

„Euro mělo být impulsem pro oživení skomírajících dynamik starých evropských zemí. Realita ukázala pravý opak.“

Vydáno pod