Italové zadrželi falešné dluhopisy v hodnotě třetiny státního dluhu USA

Potenza (Itálie) – Italská policie ve Švýcarsku zadržela padělané dluhopisy americké vlády v objemu asi šesti bilionů dolarů, tedy asi 114 bilionů korun. To je více než třetina státního dluhu USA. Podle agentury Reuters byl v této souvislosti vydán zatýkací rozkaz na osm lidí, kteří jsou podezřelí ze zpronevěry globálního rozsahu a dalších trestných činů finanční povahy. „Jsou to všechno staří pánové, nejmladšímu je dvaapadesát let, všichni ostatní jsou šedesátníci a sedmdesátníci,“ informuje spolupracovnice ČT v Itálii Vědunka Lunardi. „Patřili ke zločinecké organizaci, která se specializovala na mezinárodní finanční operace.“

Akci koordinovala prokuratura jihoitalského města Potenza, společně ji ale provedly úřady v Itálii a ve Švýcarsku. Zdroj z italské policie uvedl, že zákroku předcházelo asi roční vyšetřování. Cenné papíry byly podle něj zajištěny už v lednu, kdy je policie odebrala jedné svěřenecké společnosti ze Švýcarska. Na odvoz obligací byly zapotřebí tři velké bedny.

Hongkong, plutonium, Nigérie…

Dluhopisy měly podle italské prokuratury falešný rok emise 1934 a do Curychu se dostaly už v roce 2007 z Hongkongu. Ve Švýcarsku byly převedeny do vlastnictví jednoho správcovského fondu. „Jak se ke všemu policisté z Potenze dostali, to je skutečně dlouhá cesta,“ glosuje Vědunka Lunardi.

Cenné papíry byly zajištěny v lednu ve třech velkých bednách. Američtí činitelé potvrdili, že zabavené dluhopisy jsou padělky. Podvod nebyl podle italské prokuratury dokonán, vše ale prý nasvědčuje tomu, že podezřelí měli v úmyslu padělané dluhopisy prodat do některé rozvojové země, a to buď přímo, nebo prostřednictvím nějaké banky.

Prokuratura nechtěla nic bližšího sdělit, italská tisková agentura Ansa nicméně s odkazem na zdroje blízké vyšetřování uvedla, že z odposlechů podezřelých je zřejmé, že měli snahu zajistit si plutonium. Opatřit je měl někdo z Nigérie. Podle vyšetřovatelů už k tomu ale nedošlo.

Ansa rovněž napsala, že padělané dluhopisy byly ve Švýcarsku uloženy ve falešných bezpečnostních skříňkách americké centrální banky (Fed). Vedle byly uvnitř kovových válců srolovány kopie Versaillské smlouvy.

Osm údajných podvodníků je podezřelých z padělání dluhopisů a kreditních karet, a také z lichvy. Trestné činnosti se prý dopouštěli v italských regionech Lombardie, Piemont, Lazio a Basilicata. Švýcarská prokuratura na případu spolupracovala na žádost italské strany. Poznatky z vyšetřování do Itálie předala v červenci loňského roku.

V roce 2009 italská finanční policie zabavila v italském městě Chiasso poblíž hranic se Švýcarskem americké dluhopisy za 742 miliard dolarů (asi 14,1 bilionu Kč). Šlo rovněž o padělky. Nedávno se také stalo, že italská policie na rutinní kontrole jednoho dálničního odpočívadla našla pohozený kufřík a v něm padělky dluhopisů za 20 miliard dolarů.

Vydáno pod