Laviny ohrožují životy, jedna zavalila i nizozemského prince

Innsbruck – Nizozemského prince Johana Frisa v rakouských Alpách zavalila lavina. Rakouským záchranářům se po patnácti minutách podařilo syna nizozemské královny Beatrix ze sněhového závalu vyprostit a následně byl převezen do nemocnice v Innsbrucku. Do Rakouska se za zraněným podle agentury APA vydali oba bratři zraněného s manželkami. Údajně se pohyboval mimo značené sjezdovky. Podle dostupných informací utrpěl poranění lebky a mozku a stále se nachází v ohrožení života. Laviny však nehrozí jen na sjezdovkách, ale i na příjezdových cestách.

Záchranáři prince v lavině našli zhruba po čtvrthodině. Pomohla jim k tomu speciální vysílačka, kterou měl princ na sobě. Pomocí vrtulníku byl následně převezen do nemocnice v Innsbrucku. V okamžiku neštěstí ho doprovázeli tři další lidé. Uvolnila se pod ním 30 metrů široká a 40 metrů dlouhá vrstva sněhu. „Jeho stav je stabilní, ale není mimo ohrožení života,“ uvedlo tiskové oddělení vlády.

Podle agentury APA do Rakouska přicestovali bratři prince Johana Frisa, tedy následník trůnu Willem-Alexander i nejmladší z trojice bratrů princ Constantijn. Krátce po 20:00 SEČ údajně přistálo letadlo s bratry a jejich manželkami v Sankt Gallenu ve východním Švýcarsku, odkud pokračovali do Rakouska zřejmě autem.

Oblasti Litzen-Zugertobel, kam někteří členové královské rodiny jezdí trávit zimní dovolenou, zasáhlo husté sněžení. Oteplení následně způsobilo pády mnoha lavin, které často spustili i neopatrní lyžaři.

Lavinové nebezpečí hrozí především v Rakousku

V tamních střediscích teď tráví dovolenou tisícovky Čechů. A další se chystají vyjet o víkendu. Pokud si koupili pobyt u cestovní kanceláře a lavina by jim dovolenou znemožnila, mají u většiny cestovek šanci na alternativu.

„V případě, že by došlo k uzavření celého lyžařského střediska, kam by se klient nemohl dostat, nabídneme buď jiné středisko, případně si klient může změnit termín svého lyžování,“ říká mluvčí CK Fischer Daniel Plovajko.

Turisté, kteří nemůžou kvůli lavině odjet domů, se nemusejí obávat, že by za delší pobyt platili, hoteliéři i cestovky ho většinou berou na svůj účet. Češi, kteří cestují na dovolenou do Alp, se ale mohou pojistit pro případ lavinového nebezpečí. Některé cestovní kanceláře toto pojištění nabízejí v základním balíčku, je jich ale jen minimum.

Kolik zaplatíme?

Pojištění na týden v Alpách stojí kolem 500 korun. Lavinové nebezpečí se dá ale pojistit jen v rámci celého balíčku, tedy například včetně úrazu, odcizení lyží nebo zavinění škody.  Aktuální situaci kolem lavinového nebezpečí v Rakousku je možné sledovat na webových stránkách www.lawinen.at.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)