Zneužitých kreditek přibývá, vyrobit potřebné zařízení je snadné

Praha - Případů skimmingu, tedy nelegálního kopírování platebních karet, rapidně přibývá. A to i přesto, že České banky vydávají miliony na to, aby své bankomaty ochránily. O krok pozadu za pachateli jsou i proto, že vyrobit nebo obstarat skimmovací zařízení je v podstatě hračka. Postačí na to součástky, které je možné sehnat v běžném obchodě.

Nejen banky i kriminalisté se činí. Jak jsme už informovali, v Praze tento týden zadrželi dva členy gangu, který se věnuje právě skimmingu. Od poloviny prosince do půlky ledna, tedy během jediného měsíce, jich měli zneužít přibližně šest set. Detektivové zároveň přiznávají, že celkový počet okradených Čechů je v poslední době enormní. Jen od začátku nového roku zaznamenali skoro stejně případů, jako za celý loňský rok.

Čínské firmy chrlí „náhradní díly“ na bankomaty

A není divu. Postavit skimmovací zařízení není podle odborníků problém. Vše potřebné se dá snadno sehnat za pár desítek dolarů. Na internetu se dají sehnat i klávesnice na konkrétní typ bankomatu, nebo třeba štěrbina, do které se vkládá karta. „Spousta čínských firem vyrábí takzvaně tyto náhradní díly,“ vysvětlil bezpečnostní specialista Dalibor Chvátal.

A stejně snadné je to pak i s výrobou padělané platební karty. „To jsou věci, které jsou zcela legální, veřejně získatelné. Ten kdo si bude chtít vyrobit vlastní kartu, tak se k těmhle prostředkům může dostat,“ dodal Chvátal.

V neveřejných diskusních fórech se taky nabízejí už postavená zařízení. Sehnat se dají ale i hotové padělané karty nebo jen data. Skimming zaměstnává odborníky po celém světě. Zcela zamezit internetovým obchodům se ale nedá. „Nabídky jsou obvykle umístěny na serverech, které jde jen velmi komplikovaně zrušit. A dokonce i pokud se to povede, kriminálníci velmi dobře vědí, kam jinam jít,“ zdůraznil ředitel evropského výzkumu Kaspersky.lab Magnus Kalkuhl.

Reportáž Venduly Horníkové a Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Banky sypou do bezpečnosti miliardy

Banky se snaží být před pachateli, kteří zneužívají platební karty o krok napřed, je to ale velmi obtížné. „Techniky pachatelů se rozvinují stejně jako technika zabezpečovací. Jsou nové bezpečnostní prvky, nová opatření, pracujeme na tom,“ uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová. Bezpečnostní prvky, které mají zabránit zneužití platebních karet nebo přečtení PIN kódu umisťuje na své bankomaty i Česká spořitelna.

Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisen Bank:

„Snažíme se být pořád o krok napřed, nebo minimálně stejně, abychom neměli žádnou ztrátu za těmi různými šibaly a pachateli. Snažíme se vybavení bankomatů zlepšovat.“

Celkové škody z bankomatových krádeží jsou zatím ve statisících, investice do zvýšení bezpečnosti jsou ale v miliardách. A tak se podle bezpečnostních expertů bankám paradoxně vyplatí zatím spíš vyplácet peníze okradeným klientům.