V Madridu se demonstrovalo proti reformám pracovního trhu

Madrid - Tisíce lidí demonstrovaly v Madridu proti reformám pracovního trhu. Španělská vláda chce například ušetřit snížením odstupného při propuštění ze zaměstnání. Protestní akce svolaly dvě přední španělská odborová hnutí. Země má rekordní nezaměstnanost, která dosahuje skoro 23 procent. Podobné protesty se konaly i v dalších 57 městech.

Podle demonstrantů vládní opatření k ničemu dobrému nepovede, obávají se naopak dalšího rušení pracovních míst. Protesty svolala dvě velká španělská odborová hnutí, Všeobecný svaz pracujících a Odborová konfederace dělnických komisí. 

Podle odborů se dnes na protest v Madridu shromáždilo půl milionu lidí, v Barceloně 400 tisíc, ve Valencii 150 tisíc a v Seville 50 tisíc. Policie přinesla podstatně střízlivější údaje - podle ní se v Madridu sešlo 50 tisíc demonstrantů, v Barceloně 30 tisíc, ve Valencii 25 tisíc a v Seville 5 000.

Novou reformu pracovního trhu schválila vláda premiéra Mariana Rajoye v první polovině února. Počítá v ní se snížením odstupného při propuštění ze zaměstnání a daňovými úlevami podnikům, které naberou mladé pracovníky.   

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku dosahovala na přelomu roku 22,85 procenta a je tak nejvyšší za posledních 17 let a nejvyšší v EU. Jeden ze čtyř ekonomicky aktivních obyvatel je bez práce.