Češi by nejradši telefonovali zadarmo

Praha – Na dva miliony Čechů neplatí účty za mobilní telefony. Jen za loňský rok vzrostl počet neplatičů o třicet procent. Častým důvodem bývá špatná životní situace jednotlivých domácností. Pohledávky společnosti T-Mobile jsou řádově v miliardách korun, ostatní operátoři konkrétní čísla komentovat nechtějí. Vymáhání dluhů od zákazníků je ale podle nich těžší než dřív. Dojít by tak mohlo i na soud a exekuci, a to zhruba za sedm měsíců od nezaplacení. Informovaly o tom dnes Lidové noviny.

„Celkové kumulované pohledávky T-Mobilu za zákazníky činí řádově miliardy korun,“ potvrzuje mluvčí společnosti Martina Kemrová. Podobná situace je i u jiných mobilních operátorů, ti ale nechtějí počty neplatičů komentovat. „Bohužel toto číslo nemůžeme zveřejnit,“ říká mluvčí Telefóniky Hany Farghali. I přesto jim ale podle LN dluží Češi na složenkách téměř deset miliard korun. Z dalších informací deníku vyplývá, že faktury za telefon či internet nezaplatily v Česku zhruba dva miliony lidí.

Dluží a stejně volají, mohou si totiž koupit kredit

Řadě lidí tak hrozí exekuce, k níž je ale v tomto případě velmi krkolomná cesta. A tak se jí Češi příliš nebojí. Operátor může neplatičům po nějaké době odpojit mobil, dluh ale stejně roste, zhruba o stokoruny a měsíční paušál. Dlužníci si ale stejně mohou anonymně pořídit předplacenou kartu s kreditem a telefonovat dál. Kvůli nedoplatkům z minulosti jim ale žádný operátor neposkytne novou smlouvu.

Pokud ani po třech měsících operátor od neplatiče splátky nevymůže, nastupuje na řadu inkasní agentura. Ta má za úkol získat od dlužníků částku stůj co stůj a k tomu si ještě účtuje další poplatky. V případě, že ale neuspěje ani ta, míří celá věc k Českému telekomunikačnímu úřadu. Ten jediný může rozhodnout, zda je operátor v právu a může vydat platební příkaz. Teprve potom, po dlouhých měsících vyřizování, čeká dlužníky soud a exekutor.