Frankfurtské letiště znovu ochromila stávka - potrvá zřejmě do středy

Frankfurt – Na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem od rána opět stávkuje pozemní personál, který se domáhá lepších pracovních podmínek a výrazného zvýšení platů. Stávka měla původně tvrat 24 hodin, byla ale prodloužena nejméně do středečního rána. Je přitom velmi pravděpodobné, že část zaměstnanců pozemního personálu bude pokračovat ve stávce i v průběhu středy. Podle společnosti Fraport, která letiště provozuje, se dnes muselo zrušit 231 letů. Zhruba stejný počet letů bude muset letiště zrušit i v úterý.

Stávka má dopad i na provoz pražského letiště. Jeho mluvčí Eva Krejčí informovala, že letiště má na dnešek z Frankfurtu nad Mohanem naplánováno pět odletů a pět příletů. Dva odlety a dva přílety byly již zrušeny. Do Frankfurtu například neodletěl let plánovaný na 6:15. Zrušení postihlo také let v 19:15.

Stávku se daří zvládat lépe, než se čekalo

Mluvčí frankfurtského letiště uvedl, že zhruba 70 procent letů by dnes mělo být odbaveno podle plánu. To je více, než vedení letiště původně očekávalo. Dříve počítalo s tím, že se podaří odbavit kolem 50 procent letů. S řešením situace pomáhají i německé dráhy. Ty posílily své kapacity a cestující si mohou už i na internetu vyměnit letenku za jízdenku na vlak.

Více než polovinu letů na frankfurtském letišti zajišťuje společnost Lufthansa, která má na dnešek v plánu zrušit asi 200 letů, většinou po Německu, z části po Evropě. Lety do zámoří budou odbaveny bez omezení.

Do stávky vstoupilo už minulý týden asi 200 zaměstnanců, kteří mají na starosti řazení, navádění a parkování letadel na letišti. Stávkovalo se už ve čtvrtek a v pátek, za oba dny bylo zrušeno více než 460 letů, mělo to vliv i na spoje do Prahy.

Vstup Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Stávkující žádají zvýšení platů

Nespokojení zaměstnanci žádají zvýšení mezd. Argumentují tím, že s otevřením nové vzletové dráhy jim přibylo práce, na platech se to ale neprojevilo. Stávkující zaměstnanci by chtěli, aby jejich plat, který se v průměru pohybuje kolem 50 tisíc eur ročně, vzrostl o 50 až 70 procent. Vedení letiště to však považuje za naprosto nepřijatelné. Fraport vyzval odbory k dalšímu jednání. Žádná ze stran však zatím nenaznačila, že je ochotná k ústupkům.

Frankfurt je třetím nejrušnějším letištěm v Evropě a denně odbaví zhruba 1 300 letů. Loni prošlo frankfurtským letištěm rekordních 56,44 milionu cestujících, což bylo o 6,5 procenta více než v roce 2010.