Koruna posiluje, vrátila se pod 25 Kč za euro

Praha – Česká měna dopoledne prolomila psychologicky důležité úrovně 25 korun za euro a 19 korun za dolar. Kolem 10:45 k euru proti pátku posílila o devět haléřů na 24,92 Kč/EUR a k dolaru si polepšila o 15 haléřů na 18,86 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Analytik Patria Finance Tomáš Vlk doplnil, že před možným schválením řeckého balíku zpevnilo také euro k dolaru.

Vývoj na hlavních trzích je podle Vlka pro středoevropské měny příznivý a právě díky tomu koruna posílila. Polský zlotý a maďarský forint jsou v porovnání s pátkem rovněž silnější, i když své úvodní zisky už stačily korigovat. „Žádná data do obchodování nezasahují, rizikem může být po čase opět Maďarsko a jeho jednání s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií o dalším úvěru,“ dodal.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance bude dnes koruna sledovat vývoj v eurozóně a bude následovat vývoj eura k dolaru. Pokud bude Řecko blíž dohodě nebo se dokonce na pomoci dohodne, koruna posílí. Pokud se nedohodne, koruna naopak oslabí, soudí Pikora. V obou případech neočekává skok o více než 50 haléřů.

Euro kolem 10:45 zpevnilo na 1,3216 USD/EUR. Impulz o víkendu dodala čínská centrální banka, která snížila povinné minimální rezervy pro velké banky. Nyní se ale pozornost soustředí hlavně na schůzku ministrů financí eurozóny o druhém záchranném balíku pro Řecko, poznamenal Vlk.