Český Inekon dodá nové tramvaje do Seattlu

Praha – Česká společnost Inekon Group dodá do amerického Seattlu šest tramvají za půl miliardy korun. Součástí obchodu je i opce na dalších 20 souprav. Inekon do Seattlu dodal první tramvaje už v roce 2007. Firma chce nyní dodávat své vozy například do Texasu.

Česká společnost Inekon Group uzavřela smlouvu s americkým městem Seattle o dodávce šesti tramvají. Hodnota podepsaného kontraktu činí 26,6 milionu dolarů (500 milionů korun). Zástupci Seattlu si zároveň vyhradili opci na pořízení dalších 20 tramvají. Dnes o tom informoval Michal Dolana z firmy DDeM, která Inekon mediálně zastupuje. 

Inekon Group v Seattlu uspěl již dříve. „V roce 2007 jsme do Seattlu dodali naše první tramvaje. Od té doby jezdí prakticky se stoprocentní spolehlivostí. Především tato reference byla základem našeho úspěchu ve výběrovém řízení, které město uspořádalo v loňském roce,“ uvedl místopředseda představenstva společnosti Jan Hušek. „Díky tomu se nám otevírají dveře do celé Ameriky. Již nyní projevilo zájem město Dallas z Texasu o dodání tří tramvají,“ dodal Hušek. 

Reakce obyvatel Seattlu: 

„Miluji tramvaje, a dobrou práci českých lidí, kteří je vyrobili.“ 

„Miluji české soupravy, jsou skvělé.“

Rozhovor s Janem Huškem (zdroj: ČT24)

„Tato investice do zlepšení dopravy bude znamenat nové pracovní příležitosti a přinese zpět peníze do naší místní ekonomiky,“ říká starosta Seattlu Mike McGinn. „To byla i podmínka tendru, že máme zajistit pracovní příležitosti - jak pro Čechy, tak pro Spojené státy,“ doplnil Hušek.

Inekon dodává tramvaje do USA již přes deset let

Ve Spojených státech má společnost již desetiletou tradici. První tramvaje dodala do Portlandu v roce 2001, na to navázaly další kontrakty ve Washingtonu, Seattlu a opět v Portlandu. Dohromady to činí více než 20 tramvají v řádech stovek milionů. Výrobu objednaných tramvají zahájí Inekon Group v druhé polovině letošního roku v dílnách ostravského dopravního podniku. První dokončená tramvaj by měla do Seattlu dorazit počátkem roku 2014.

Kompletní vývoj tramvají probíhá v Česku. Tramvaje společnosti Inekon jezdí v Ostravě a Olomouci. Mimo Česko a USA je můžeme vidět například v Rusku a v Bulharsku. Inekon Group je soukromou českou společností, která byla založena v roce 1990. Patří k tradičním českým výrobcům tramvají a zabývá se i modernizací starších tramvají zejména české výroby. Relativně novým oborem podnikání jsou dodávky „na klíč“ pro nemocnice i jednotlivá zdravotnická zařízení. 

Na dodávky elektráren, technologických zařízení pro průmysl a dynamicky se rozvíjející obor biologických čistíren odpadních vod se specializuje dceřiná firma INEKON POWER. Základ chemické větve tvoří majoritní podíl ve společnosti Druchema. Druhá dceřiná společnost INEKON SYSTEMS podniká v oblasti informačních systémů pro řízení podniků a na podporu manažerského rozhodování.