Dodávky ruského plynu do Evropy se vrátily k normálu

Moskva - Ruský plynárenský monopol Gazprom plně obnovil dodávky plynu evropským zákazníkům. Prohlásil to dnes generální ředitel společnosti Gazprom Export Alexander Medveděv. Poptávka po plynu z Evropy na počátku února kvůli vysokým mrazům prudce vzrostla a Gazprom nebyl schopen toto zvýšení pokrýt.

Medveděv v prohlášení dodal, že poslední týdny odhalily řadu problémů, se kterými se trh s plynem v Evropě v současnosti potýká. Za viníky částečně označil i Evropskou unii. Kořenem problémů jsou podle něj energetická rozhodnutí EU z posledních let, která jsou motivována politicky.

Nízké teploty na počátku února zvýšily poptávku po plynu na ruském trhu i v zahraničí. Prioritou Gazpromu bylo uspokojit poptávku na domácím trhu, a nedařilo se mu tak zajistit dostatek dodávek pro zvýšenou poptávku ze zahraničí. Gazprom však uvedl, že problémy s uspokojením poptávky nemělo jen Rusko, ale i další dovozci do EU, včetně Norska a Alžírska. Gazprom se na celkových dodávkách plynu do Evropy podílí zhruba čtvrtinou.

Výpadek nejvíce potrápil Itálii

Největší problémy způsobil výpadek dodávek plynu Itálii, která pokrývá plynem z Ruska zhruba třetinu své spotřeby. Sedmého února dokonce musela přijmout nouzová opatření. V jejich rámci se počítalo například s možností přerušení dodávek průmyslovým odběratelům. Elektrárny musely dočasně přejít z plynu na ropu.

Ruský premiér Vladimir Putin již dříve uvedl, že problémy s dodávkami do Evropy potvrzují opodstatněnost nových ruských plynovodů Nord Stream a South Stream. Podotkl rovněž, že nebýt překážek, byly by již v provozu obě větvě plynovodu Nord Stream, pro které by Gazprom otevřel nová naleziště, a problémy s dodávkami by nebyly.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je klíčovým exportérem plynu do Evropy.

Vydáno pod