Frankfurtské letiště bude stávkovat až do pátku

Berlín - Stávka pozemního personálu na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem potrvá do pátku do jedenácti v noci. Dnes to oznámil odborový svaz GdF, jenž se domáhá lepších pracovních podmínek a výrazného zvýšení platů pro zaměstnance, kteří mají na starosti řazení, navádění a parkování letadel. Zaměstnanci stávkují od počátku týdne a práci přerušili i minulý čtvrtek a pátek. Letiště tak muselo zrušit stovky letů.

Do protestu se zapojilo 200 zaměstnanců, kteří požadují navýšení mezd o 50 až 70 procent. Podle GdF by nové mzdy měly odrážet i to, že práce personálu na letištní ploše je po otevření čtvrté vzletové dráhy na frankfurtském letišti složitější. Provozovatel Fraport to ovšem odmítá a požadavky odborů považuje za absurdní. 

Z 1 200 letů plánovaných na dnešek muselo být podle mluvčího Fraportu zatím zrušeno 187 startů a přistání. „Celkově to ale dnes vypadá dobře a klidně,“ citovala mluvčího agentura DPA. Stávka na frankfurtském letišti měla v minulých dnech dopad i na spojení s Prahou. Rušeny však byly pokaždé jen jednotky letů. Na dnešek byl zrušen odpolední přílet a odlet kolem 17:00, ve středu se neuskuteční ranní let kolem 8:00, informovala mluvčí pražského letiště Eva Krejčí.

Frankfurt je třetím nejrušnějším letištěm v Evropě. Loni jím prošlo rekordních 56,44 milionu cestujících, což bylo o 6,5 procenta více než v roce 2010.

Stávka na frankfurtském letišti
Zdroj: ČTK/AP/Michael Probst