CzechInvest: Objem investic loni vzrostl na dvojnásobek

Praha - Agentura CzechInvest zdvojnásobila v roce 2011 meziročně objem zprostředkovaných investic na 33,7 miliardy korun. Současně počet investičních projektů vzrostl o 24 na rekordních 233, tedy na nejvyšší hodnotu od roku 1993, jak dnes potvrdil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Zhruba 90 procent investičních projektů připadlo v roce 2011 na české firmy. Investice, které loni státní agentura zprostředkovala, mají v Česku napomoci ke vzniku 12 500 nových pracovních míst. Téměř polovina investičních projektů mířila do oblasti IT a vývoje softwaru. Nejvíce investic zaznamenaly se 112 novými projekty strategické služby. Do výzkumu a vývoje směřovalo 65 investičních projektů.

Kuba: Nechceme, aby bylo Česko pouhou montážní linkou

„Předkládáme novelu zákona o investičních pobídkách, která rozšiřuje sektory podporovaného podnikání do oblasti podnikání s vyšší přidanou hodnotou, aby to nebylo zaměřené pouze na nějaké montovny,“ doplnil Kuba. Nejvíce peněz, konkrétně 15,5 miliardy korun, totiž putovalo do oblasti výroby dopravních prostředků.

Investice v roce 2011
Zdroj: ČT24

„Tady je právě prostor pro CzechInvest a Českou republiku, aby ukázala, že je tady možné investovat do něčeho jiného než je pouhá výroba, zpracování a známé montážní linky,“ myslí si generální ředitel CzechInvestu Miroslav Křížek.

 Přesto právě montážní linky tvořily loni čtvrtinu investičních projektů. U výrobních pásů dosud projekty zprostředkované CzechInvestem zaměstnaly téměř 184 tisíc lidí. Naopak třeba ve výzkumu ani ne deset tisíc.

Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu 

„Nejčastěji firmy se svými investicemi mířily do Jihomoravského kraje. Z pomyslného investičního koláče si loni nejvíce ukrojil Ústecký kraj, kam směřovaly investice v hodnotě 6,21 miliardy korun.“

„Česká republika díky řadě kroků a díky zdravému finančnímu sektoru, dokáže být stabilním prostředím,“ zdůraznil Kuba. Vůbec nejstabilnější se podnikatelům zdála jižní Morava, kam směřovalo nejvíce projektů v celé zemi. „Důvodem je tradičně velmi silné zázemí v olbasti IT, univerzit a velmi dobrá spolupráce investorů,“ dodal Křížek. 

Například dánský výrobce dětských stavebnic byl loni třetím největším investorem Czechinvestu. Jde o historicky největší počet investičních projektů. „Rosteme, a proto potřebujeme nové kapacity pro zásobování evropského trhu. S novými halami zvýšíme výrobní kapacitu o šedesát procent,“ přiblížil zástupce firmy Lego Group Carsten Rasmussen. Lego do výrobní haly v Kladně investovalo 1,6 miliardy korun. 

Investice v roce 2011
Zdroj: ČT24

Hodnota investic mířících do Česka prostřednictvím agentury CzechInvest v předchozích několika letech klesala. Hlavní podíl na nich totiž měly investice zaměřené na výzkum, vývoj a služby, které jsou finančně méně náročné než výrobní projekty. V roce 2010 hodnota investic zprostředkovaných CzechInvestem mírně klesla na 16,3 miliardy korun z 16,9 miliardy korun v roce 2009.