Izrael je v kondici, tamní burza dává ostatním na frak

Tel Aviv – Burza v Tel Avivu posledních deset let překonává všechny rozvinuté trhy. Investoři, kteří ve svých portfoliích vsadili na izraelskou ekonomiku, si proto mohou mnout ruce. Skvělým výsledkům nebrání ani skutečnost, že středovýchodní zemi permanentně hrozí válečný konflikt s jejími arabskými sousedy či Íránem. Nejlepší příležitosti trh skýtá hlavně pro technologické firmy.

„Burza v Tel Avivu má podobnou výkonnost jako mladé trhy. Za posledních deset let zhodnotila o 165 procent,“ hlásí šéfredaktor serveru Investiční web Petr Novotný. Není se čemu divit, celá ekonomika se může pyšnit daleko vyšším růstem než spousta vyspělých ekonomik. Silná regulace trhů ani vysoký rating, který zemi udělila agentura Standard & Poor's, kondici Izraele příliš neohrožuje.

Židovský stát totiž pro řadu investorů představuje únik ze sériemi krizí stíhaného starého kontinentu. „Je naprosto zřejmé, že model poválečného fungování Evropy je dlouhodobě těžko udržitelný. Tím myslím přestárlé obyvatelstvo, přebujelý penzijní i zdravotní systém,“ konstatoval analytik Saxo Bank Radim Dohnal.

Ilustrační foto
Zdroj: Oliver Weiken/ISIFA/EPA

Michael Steinhardt, bývalý manažer hedgeového fondu

„Izrael je skvělé místo pro investory. Je obklopený nepřáteli, vždy na hraně zániku, ale rozvíjí se a daří se mu.“

I po očištění výnosnosti izraelských akcií od rizik, která investorům hrozí, index burzy v Tel Avivu poráží všechny vyspělé trhy. A podle odborníků má potenciál k dalšímu růstu. „Izrael se považuje za takový druhý Silicon Valley. Koncentrují se tam malé technologické společnosti - start-upy,“ poznamenal Novotný. Tyto nadějné firmy podnikající na internetu jsou velmi atraktivní zejména pro velké hráče v oboru, jako třeba Apple nebo IBM. „Chodí do Izraele a nakupují malé společnosti,“ dodal.

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

Investorům ale přesto nějaká rizika hrozí. Izrael může kdykoliv zabrzdit válečný konflikt a zpomalující eurozóna, která je pro tamní ekonomiku významným obchodním partnerem. Peníze přesto do Izraele neváhal poslat ani multimiliardář Warren Buffett. Ten tady v roce 2006 koupil firmu na výrobu nářadí za 4 miliardy dolarů.