Kalousek chtěl zalátat rozpočet uhlíkovou daní. Narazil u VV i opozice

Praha - Ani takzvaná uhlíková daň z topení se zřejmě zavádět nebude. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) neuspěl ani s dalším nápadem, jak do rozpočtu získat potřebné miliardy navíc. Poté, co nepochodil s novou daní na víno, u opozice ani u koaličních partnerů neprosadil ani návrh zvýšit daň z topných olejů a z uhlí. Ta by prodražila provoz domácností, které uhlím topí. Do státního rozpočtu by ale podle kritiků zas tak moc peněz nepřinesla.

Ministr financí musí další svůj návrh, kterým chtěl vyspravit děravé státní finance, schovat zpátky do tašky. Uhlíková daň měla do rozpočtu přinést kolem pěti miliard korun. Prosadit se ji ale Kalouskovi nejspíš nepodaří. Odmítla ji levice i Věci veřejné. A bez nich Kalousek novou daň neprosadí. Levice i VV argumentují proti uhlíkové dani v podstatě shodně – nejvíce by novou daň pocítily nízkopříjmové skupiny obyvatel.

„V praxi by to znamenalo, že cena uhlí by tím vzrostla nejméně o polovinu a u topných olejů o čtvrtinu až polovinu. To by zasáhlo nejvíc domácnosti na venkově, které obecně patří k nízko a středněpříjmovým. Za topení by totiž zaplatily o 3 až 3,5 tisíce korun ročně více,“ upozornil ekonomický expert VV Michal Babák. „Výnos z té uhlíkové daně není zas až takový, abychom museli v tuto chvíli něco takového zavádět,“ dodal.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

„Dopady tzv. uhlíkové daně by se opět koncentrovaly nejvíc nízkopříjmovým domácnostem, koncentroval by se k rodinám důchodců.“

Koalice se na dani už dohodla, VV ji pak odmítly

Koalice se přitom dohodla na vyšším zdanění uhlí a topných olejů už loni v září. Odpor Věcí veřejných proto ministerstvo financí nepříjemně překvapil. „Toto je usnesení vlády, to znamená, na něm se usnesla vláda jako celek, tedy veškerá koalice, toto usnesení platí,“ upozornil náměstek ministra financí Ladislav Minčič.

Zaskočeni chováním nejmenšího koaličního partnera jsou i občanští demokraté. Přesto i oni sami si kladou pro zavedení uhlíkové daně podmínky. „Je třeba, aby z ní výnosy byly zase směřované do toho, aby skutečně klesaly emise,“ upozornil ministr průmyslu Martin Kuba (ODS). Pokud by plán ministerstva financí na zavedení uhlíkové daně prošel, podražilo by hnědé uhlí o sedmnáct procent. Lidé by tak za tunu zaplatili zhruba o 500 korun víc než dnes.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Koalice vytrvale hází Kalouskovy návrhy se stolu, v rozpočtu budou miliardy chybět

Uhlíková daň je v poslední době už třetím daňovým návrhem, pro který nenašel ministr financí podporu. Nedávno neuspěl s daní na víno. Proti té se postavilo ministerstvo zemědělství, podle kterého by nová daň znevýhodnila tuzemské vinaře proti zahraniční konkurenci. Na začátku ledna se zase ODS postavila proti snížení výdajových paušálů pro živnostníky.

Peníze pro rozpočet na rok 2013 tak musí ministerstvo financí hledat jinde. Kvůli nižšímu hospodářskému růstu, než se kterým počítá schválený rozpočet, bude muset podle Kalouska stát ušetřit dalších 20 miliard. Premiér Petr Nečas (ODS) hovořil dokonce o 26 miliardách korun.