Dow Jones překonal hranici 13 tisíc bodů - po 4 letech

New York - Naposledy se to stalo před čtyřmi lety, 20. května 2008. V polovině dnešního obchodování na Wall Street ale index Dow Jones, který hodnotí americký trh s akciemi, dosáhl hranice 13 000 bodů znovu. Akciím k růstu dopomohla dohoda eurozóny na záchraně Řecka před bankrotem a příznivé výsledky amerických firem.

Dow Jones zhruba půl hodiny před polovinou newyorského obchodování vystoupil nad 13 000 bodů a poté se pohyboval kolem 12 990 bodů s přírůstkem asi 0,3 procenta proti pondělku. Stejným tempem rostl i širší index S&P 500, který byl na 1 366 bodech, a index technologického trhu Nasdaq, jehož hodnota se pohybovala kolem 2 960 bodů.

Ministři financí eurozóny dnes v noci Řecku schválili druhý záchranný úvěr v sumě 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč). Investorům se ulevilo, že Řecko se díky tomu vyhne neřízenému bankrotu, i když většina z nich na tento výsledek sázela už v minulých dnech. Na evropských burzách například investoři po zprávě vybírali předešlé zisky a akcie zde kvůli tomu po dvoudenním vzestupu klesly.

Chádí El-Moussawi informuje o americké burze (zdroj: ČT24)

Wall Street pomohly i výsledky některých firem. Díky nim výrazně rostly akcie společností Home Depot, Macy a Kraft Foods. Proti tomu ale působil propad akcií maloobchodní jedničky Wal-Mart, jejíž zisk za poslední čtvrtletí skončil pod očekáváním.