Ekonomové potvrzují, výnosnost druhého pilíře se nedá zaručit

Praha – Oslovení ekonomové potvrzují, že výhodnost druhého pilíře penzijního systému, který budou podle stávající důchodové reformy představovat penzijní fondy, se nedá zaručit. Shodl se na tom analytik Next Finance Vladimír Pikora, ředitel sekce sociálně pojistných systémů MPSV Jiří Král a viceprezident Asociace penzijních fondů ČR Mojmír Boucník. Podle jejich vyjádření v Hyde Parku ČT24 zde sice je předpoklad, že budou výnosné (a to zejména pro lidi s vyššími příjmy), neznámou je ale budoucí vývoj ekonomiky.

„Známe minulé časové řady a z toho se dá odvozovat, jak vývoj poběží dopředu. Ale co bude s ekonomikou, to neví nikdo z nás,“ řekl viceprezident asociace penzijních fondů Mojmír Boucník. „Myslím si, že díky tomu, že peníze budou fixované poměrně dlouhou dobu, tak by to mohlo mít v dlouhodobém horizontu výrazně vyšší výnosy, než bude inflace.“

Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory ovšem právě nejistota ekonomického vývoje může plánovanou podobu penzijního systému paralyzovat, a reforma tak nenaplní očekávání politiků, kteří do ní vložili svůj politický kapitál. „Myslím si, že budou politici velice zklamaní, protože lidí, kteří se zapojí, bude velice málo,“ podotknul Pikora. Druhý pilíř s sebou podle něj nese řadu rizik. „Dneska nikdo neví, jak se budou fondy zhodnocovat. Pro lidi s podprůměrnými příjmy je to ohromný problém. Tuto nejistotu si nemohou dovolit, nemohou si dovolit riskovat,“ upozorňuje Pikora.

Systém bude fungovat i se 150 000 klienty

Ředitel sekce sociálně pojistných systémů Jiří Král z ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) připustil, že v takovém případě by neměla reforma význam. Hranice funkčnosti druhého pilíře je nicméně velice nízko, uvedl. „Když to bude sto padesát tisíc lidí, tak fungovat bude.“

Problém je ovšem podle Pikory také to, že stávající koalice rozhodla o reformě, aniž by existoval pořádný politický konsenzus. „Výsledek bude ten, že ho případná levicová vláda bude měnit, což může mít rovněž negativní dopady,“ upozoril Pikora.

Boucník ale upozornil na to, že prakticky není možné zkonstruovat navždy neměnný systém: „Rigidní systémy nemají šanci na přežití. I průběžný systém může přežít, pokud ho budeme adaptovat změně.“ S tím souhlasí i Král: „Jistota není, ale jestli se spokojíme s tím, že – když nevíme, jaká bude budoucnost – raději neuděláme nic, tak v tom případě máme jistotu, že náš důchodový systém dopadne špatně a příjmy starších budou v budoucnu velmi nízké.“

Jste mladí a berete přes 20 tisíc? Spořte

Podle předpokladů strůjců penzijní reformy by se mělo zhruba polovině populace vyplatit druhý pilíř důchodového systému využít. Celý koncept počítá s tím, že se člověk nejpozději ve svých 35 letech rozhodne, zda 28 procent důchodového pojištění bude odvádět do prvního, průběžného pilíře (tak jak je tomu doposud). Nebo zda sem poputuje jen 25 procent a zbylá tři procenta zamíří do penzijních fondů. Podmínkou je ale další spoření ve výši dvou procent.

Propočty ČSOB, které před nedávnem přinesl server Aktuálně.cz, ovšem ukazují, že navzdory předpokladům vlády bude celý model výhodný jen pro 15 % pracující populace, která má vyšší příjmy a zároveň je dostatečně mladá. To potvrdil i Boucník s tím, že logicky je každý pilíř výhodný pro jinou část populace. Král uvedl, že druhý pilíř se tak vyplatí například lidem kolem 25 let, jejichž příjem přesahuje 20 tisíc korun.

Vydáno pod