Úrokové sazby hypoték v novém roce mírně stouply

Praha - Průměrná úroková sazba hypoték v lednu stoupla na 3,59 procenta z prosincových 3,56 procenta. V prosinci byly sazby nejnižší za dobu existence ukazatele Fincetrum Hypoindex. Index sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace od roku2003 adnes zveřejnil nejnovější údaje.

Z hlediska úrokových sazeb je stále nejvýhodnější pětiletá fixace, ta se v průměru pohybuje kolem 3,46 procenta. Výhodná je také tříletá fixace s úrokovou sazbou 3,79 procenta. Velký pokles však v lednu zaznamenaly hypotéky s variabilní úrokovou sazbou, v průměru byl v lednu 2,79 procenta, oproti prosincovým 2,96 procentům.

Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum

„S novým rokem se naštěstí nenaplnily hrozby developerů o zdražování, právě naopak. Nadále probíhají slevové akce velkých developerů a klienti tak mohli využívat velmi příznivých cen hypotečních úvěrů, především u pětiletých fixací. Významnou roli také hraje to, že lidé opět více využívají současné situace k nákupům nemovitostí za účelem investování.“

Lidé si v lednu vzali skoro o dva tisíce méně hypotečních úvěrů než na konci loňského roku. V prosinci byl počet sjednaných úvěrů 7293 a v lednu to bylo jen 5443. Celkový objem lednových hypoték činil 9,2 miliardy korun, tedy o 3,5 miliardy korun méně než v prosinci. „Objemy sice v lednu nepřesáhly hranici 10 miliard korun, jak bylo v posledních měsících zvykem, přesto jsou na měsíc leden rekordní,“ uvedl Rajdl.