Papadimos: Řecko musí dokončit výměnu dluhopisů do 10. března

Atény – Řecko musí dovršit výměnu dluhopisů v rámci plánu seškrtání svého dluhu u soukromých věřitelů zhruba do 10. března, jak v úterý večer zdůraznil řecký premiér Lukas Papadimos. Současně jeho vláda poslala do parlamentu návrh zákona, který k výměně dluhopisů donutí i ty investory, kteří s ní nesouhlasí. Ovšem část řeckých dluhopisů, které se řídí britským právem, budou Atény měnit až v dubnu.

Záměr vyměnit dosavadní státní dluhopisy za nové s podstatně nižší hodnotou je součástí druhého záchranného programu pro Řecko v hodnotě 130 miliard eur (3,3 bilionu korun). Jeho konečnou podobu, díky které se zřejmě Řecko vyhne neřízenému bankrotu, v noci z pondělí na úterý dojednali a schválili ministři financí zemí eurozóny.

V případě, že Řecko dokončí výměnu dluhopisů do termínu určeného Papadimosem, zajistí si od mezinárodních oficiálních věřitelů nové peníze. Ty potřebuje do 20. března, kdy má splatit dluhopis v hodnotě 14,5 miliardy eur.

Lukas Papadimos, řecký premiér

„Děláme jen to, co musíme, tedy zavést program efektivně a v co nejrychlejším čase. Vláda se k tomu zavázala a já jsem přesvědčen o tom, že i nově zvolená vláda se plně přihlásí k tomuto programu, protože je to v zájmu řeckého lidu.“

Ministr financí Evangelos Venizelos později řekl, že část řeckých dluhopisů, které se řídí britským právem, budou Atény měnit až na začátku dubna. „Výměna řeckých státních dluhopisů, které se řídí britským právem, se uskuteční začátkem dubna,“ řekl ministr zákonodárcům. Venizelos v úterý řekl, že Atény mají zájem proces výměny dluhopisů zahájit dnes.

Soukromí věřitelé odpustí Řecku 53,5 procenta dluhů

Soukromí investoři ztratí na nominální hodnotě nových dluhopisů podle úterní dohody 53,5 procenta a jejich celková ztráta se bude pohybovat kolem 74 procent. Navržený zákon stanoví, že pokud se k plánu výměny přihlásí držitelé dvou třetin dluhopisů, pak vstoupí v platnost takzvaná doložka o společném postupu věřitelů (CAC), která umožní přinutit k výměně i všechny ostatní. „Je to 66 procent,“ potvrdil hranici pro vstup CAC v platnost jeden z vládních ministrů pro agenturu Reuters.

Řecko
Zdroj: ČT24

Dluh Řecka se díky výměně dluhopisů sníží o více než 100 miliard eur z celkových zhruba 350 miliard eur. Seškrtání dluhů je klíčové k tomu, aby se do roku 2020 snížilo zadlužení země z nynějších více než 160 procent na 120,5 procenta hrubého domácího produktu. To si jako podmínku své účasti na záchranném balíku vymínil MMF.

Věřitelé: Lepší něco než nic

Valná část věřitelů na výměnu dluhopisů přistoupí, protože je to pro ně lepší, než kdyby Řecko skončilo bankrotem a oni nedostali nic. Přitom řada hedgeových fondů na výměně příliš neztratí, protože jednak kupovaly řecké obligace na trhu za mnohem nižší než nominální hodnotu, a navíc si na ně koupily pojistky proti jejich nesplacení CDS. Pokud vstoupí v platnost doložka CAC, budou CDS podle analytiků zcela jistě aktivovány.

Pokud chce Řecko dostat evropské peníze, musí schválit i nepopulární snížení minimální mzdy. Konkrétně o 22 procent na zhruba 750 eur. Snižování se dotkne i platů úředníků, což se ale nelíbí tamním odborům.

Řecké dluhopisy (zdroj: ČT24)

„Nová smlouva o půjčce a to, co jsme kvůli ní museli slíbit, bude mít pro řeckou společnost a vyhlídky naší země katastrofální následky. Povede to k chudobě lidí, prohloubení recese a problémů, které máme. Bojujeme tedy za jinou politiku, takovou, která povede naši zemi k růstu,“ prohlásil viceprezident Svazu úředníků Ilias Vrettakos.

Nabourají plnění plánu předčasné volby? Mohly by se posunout

Plnění podmínek záchranného plánu by mohly zkomplikovat volby, které se mají v Řecku konat v dubnu. Šéf řecké pravicové Nové demokracie a pravděpodobně vítěz dubnových předčasných voleb Antonis Samaras se už nechal slyšet, že seznam škrtů, k nimž se Řecko zavázalo, by se měl po volbách přepracovat a měly by se vyjednat lepší podmínky.

Obavy o to, co by se v takovém případě dělo, zaznívají nejen z Bruselu, ale i ze samotného Řecka. Tamní ministr životního prostředí Jorgos Papakonstantinu naznačil, že předčasné parlamentní volby se nemusí uskutečnit v předpokládaném dubnovém termínu. Vláda už podle něj o změně termínu voleb uvažuje.

Jorgos Papakonstantinu

„Bylo by dobré, kdyby vláda Lukase Papadimose získala víc času. Lidé musí cítit, že se něco mění.“

Termín předčasných voleb byl už jednou změněn. Původně se měly konat 19. února. Nynější přechodná vláda však prodloužila dobu svého mandátu o dva měsíce a měla vypsat předčasné volby na konec dubna.