Evropa kritizuje kanadské ropné písky, chce o nich hlasovat

Brusel/Montreal - Možné dopady kanadských ropných písků na životní prostředí ve čtvrtek proberou europoslanci v Bruselu, kteří mají hlasovat o jejich ohrožujícím efektu. Ekologové upozorňují na škodlivý únik skleníkových plynů při těžbě z dehtových ložisk. Podle Kanady ovšem může jednání poškodit reputaci tamního ropného průmyslu.

Ve vzduchu visí kvůli dehtovým pískům další obchodní válka mezi Evropou a Kanadou. Právě Brusel má svým hlasováním rozhodnout o tom, zda jsou tyto kanadské zdroje ropy škodlivé, a varovat tak jejich odběratele. Podle Ottawy jde o diskriminaci a hrozí, že se obrátí na Světovou obchodní organizaci. 

Travis Davis, Asociace ropných výrobců

„Ve srovnání s jinými zákony jde o špatný příklad politiky, která neodmění zvýšení výkonu nebo transparentnost těžby.“ 

V Kanadě platí, že ropa je nad zlato. Provincie Alberta má jedny z největších ropných zásob na světě. Právě tento fakt drží vysoký životní standard země na nohou. Navíc ropný průmysl nabízí pracovní místa a dobrý plat pro místní obyvatele. „Tento zdroj budeme rozvíjet a odpovědně z něj těžit. Jménem Alberty neseme zodpovědnost vůči trhu. Jde o přínos pro Kanaďany a Severní Ameriku jako celek,“ říká člen zákonodárného sněmu v Albertě Cal Dallas. 

Těžba ropných písků (zdroj: ČT24)

Obě strany konfliktu mají své argumenty. Podle Kanady verdikt Evropské unie poškodí reputaci tamního ropného průmyslu a odradí potenciální partnery. Ekologové naopak tvrdí, že těžba znamená katastrofu pro světové klima a znečištění přírody včetně vodních zdrojů v těžební oblasti.