Fitch čeká platební neschopnost Řecka, snížil mu rating

Londýn – Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes snížila úvěrovou známku Řecka na C z dosavadního stupně CCC a uvedla, že platební neschopnost země je „vysoce pravděpodobná“. Agentura tím reagovala na dohodu o snížení řeckého dluhu u soukromých věřitelů. Fitch již loni v létě dala najevo, že po dohodě o oddlužení dočasně přeřadí Řecko do kategorie „omezené platební neschopnosti“.

O tom, že schopnost Řecka splácet úvěry dočasně přeřadí do kategorie „omezené“ nebo „selektivní“, uvažuje také agentura Standard & Poor's. Podle médií to chce udělat kvůli tomu, že řecké dluhopisy budou muset „dobrovolně“ odepsat i ti investoři, kteří se k dohodě nepřipojí.

Fitch již nyní slíbila, že po dokončení výměny dosavadních řeckých dluhopisů rating tamní ekonomiky přeřadí do kategorie „omezené platební neschopnosti“ (restricted default). Nové dluhopisy budou mít poloviční hodnotu a jejich majitelé na nich kvůli nižším úrokům méně vydělají. Poté chce Fitch Řecku udělit nový rating, „na úrovni odpovídající tomu, jak agentura hodnotí strukturu dluhu a úvěrový profil země“ v nové situaci.

Agentura Fitch
Zdroj: ČT24

Řecko chce dokončit výměnu dluhopisů zhruba do 10. března, řekl v úterý večer řecký premiér Lukas Papadimos. Jeho vláda zároveň poslala do parlamentu návrh zákona, který k výměně dluhopisů donutí i ty investory, kteří s ní nesouhlasí. Plán výměny státních úvěrů je součástí druhého záchranného programu pro zadluženou zemi. V úterý v noci se evropští ministři financí shodli na půjčce v hodnotě 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč).

Na nominální hodnotě nových dluhopisů soukromí investoři ztratí podle úterní dohody 53,5 procenta a jejich celková ztráta se bude pohybovat kolem 74 procent. Pokud se k plánu výměny přihlásí držitelé dvou třetin dluhopisů, pak podle zákona vstoupí v platnost takzvaná doložka o společném postupu (CAC), která umožní přinutit k výměně i všechny ostatní.

Lucas Papadimos
Zdroj: Dimitri Messinis/AP/ČTK

Prostřednictvím výměny dluhopisů se dluh Řecka sníží o více než 100 miliard eur z celkových zhruba 350 miliard eur. Seškrtání dluhů je klíčem k tomu, aby se do roku 2020 snížilo zadlužení země z nynějších více než 160 procent na 120,5 procenta hrubého domácího produktu.

Vydáno pod