Čínská firma se snaží zabránit prodeji iPadů v Šanghaji

Šanghaj - Čínská firma Shenzhen Proview Technology se snaží zastavit prodej tabletů iPad firmy Apple na místním trhu. Dnes proto mezi ní a americkou společností Apple začal v Šanghaji soud. Proview tvrdí, že vlastní obchodní značku iPad v Číně a Apple tak porušuje její práva. V případě, že by soud rozhodl o zákazu prodeje, přišel by Apple o jeden ze svých největších trhů v Číně.

Soud si argumenty obou stran poslechl a jednání po čtyřech hodinách přerušil. Dosud však neoznámil termín vyhlášení rozsudku nebo dalšího slyšení. Firmě Proview se již podařilo zabránit prodeji iPadů v několika menších čínských městech.

Firma Apple v roce 2009 koupila od Proview Taipei, která je dceřinou firmou Shenzen Proview Technology, obchodní značku iPad za 35 tisíc liber (přes milion korun). Na počátku roku 2000 si tchajwanská firma registrovala název IPAD v několika zemích. Čínská firma však tvrdí, že je to ona, kdo stále vlastní práva na název iPad v Číně.

Roman Všetečka, redaktor serveru Technet.cz

„Proview už v roce 2000 žačala prodávat počítač pro přístup na internet, který označila IPAD a který paradoxně vypadal jako kopie tehdy prodávaného počítače iMac od společnosti Apple.“

„Apple nemá právo prodávat iPad pod tímto jménem,“ prohlásil právník čínské firmy Sie Siang-chuej. Na druhou stranu Apple tvrdí, že Proview porušila dohodu o prodeji, když na něj nepřevedla práva na známku v Číně. Argumentuje také tím, že čínská firma již několik let nemá na trhu produkt s touto značkou a její nárok na vlastnictví ochranné známky by měl být zrušen. Právník Proview naopak tvrdí, že úspěch iPadů od Applu v Číně byl důvodem neúspěchu produktu Proview se stejnou značkou na trhu. Apple však začal prodávat iPad v roce 2010 a Proview přišla již v roce 2000 se svým produktem stejného jména.

Komentář Jana Všetečky (zdroj: ČT24)

Podle redaktora serveru Technet.cz Jana Všetečky hlavním cílem firmy Proview je teď získat peníze od Applu, protože je sama ve velice špatné finanční situaci a hrozí jí vyškrtnutí z některých burz. Pokud by Apple prohrál a chtěl dále svůj produkt v Číně prodávat, musel by iPad přejmenovat.

Applu by zastavení prodeje iPadů v Číně způsobilo obrovské škody, jelikož má v zemi na trhu tabletů podíl 76 procent. Místní trh je však také výrobní základnou pro iPady i další produkty Applu a podle Všetečky by mohl být udělen zákaz iPady zde vyrábět. Americká firma má v pevninské Číně pět obchodů, dva v Pekingu a tři v Šanghaji. Její produkty však prodávají i autorizovaní prodejci v dalších městech. Shenzhen Proview Technology je divizí výrobce obrazovek z tekutých krystalů (LCD) Proview International Holdings Ltd. se sídlem v Hongkongu.