S energetickou náročností státních budov pomůže soukromý kapitál

Praha - Vláda dnes schválila možnost zapojení soukromého kapitálu do snižování energetické náročnosti vládních budov. Takzvaná metoda EPC (Energy Performance Contracting) spočívá v tom, že dodavatel služby zaplatí úsporná opatření ze svého a zákazník potom splácí investici z úspor na provozních nákladech. Například kraje nebo tuzemské nemocnice už tuto metodu financování energetických úspor používají. Návrh předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Tomáš Paták z tiskového oddělení MPO, použítí metody EPC v praxi

„Například nemocnice, která nemá dostatek finančních prostředků na novou kotelnu, se dohodne s dodavatelem služby EPC na tom, že jí kotelnu postaví na své náklady. Zároveň ale dodavatel služby EPC garantuje nemocnici úspory, které nemocnice díky projektu nové kotelny uspoří.“ To, co se uspoří, by pak nemocnice měla odvádět zpět dodavateli služby EPC.

EU: Do roku 2018 všechny budovy státní správy s téměř nulovou spotřebou energie

Unijní pravidla jsou neúprosná, na základě rozhodnutí Evropské komise z roku 2010 musí do 31. prosince 2018 členské státy EU zajistit, aby všechny nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné správy měly téměř nulovou spotřebu energie. Od konce roku 2020 se tomuto standardu budou muset podřídit všechny nové budovy.

Bude o program ze strany podnikatelů zájem?

Problémem je to, že mnoho firem je v této době v krizi a šetří. Je tedy otázkou, zdali budou společnosti ochotny vydat další peníze, jejichž návratnost by se mohla protáhnout na několik let.

„Ta půjčka by musela přinést peníze s hodnocením zpátky. Ale myslím si, že to v masovém měřítku fungovat nebude, protože že by firmy financovaly stát a pak léta čekaly, až se jim to vrátí… to se mi nezdá,“ říká Miloslav Mašek, generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Telefonát s Miloslavem Maškem (zdroj: ČT24)