NWR loni propadl zisk skoro o polovinu

Praha - Těžební společnosti New World Resources, majitelce černouhelné firmy OKD, loni klesl zisk meziročně o 44 procent na 130 milionů eur (asi 3,3 miliardy korun). Tržby stouply meziročně o tři procenta na 1,63 miliardy eur (zhruba 41 miliard korun). Podle analytiků za špatnými výsledky stojí vyšší než očekávané náklady na vytěženou tunu uhlí. Dle finančního ředitele společnosti Marka Jelínka je rok 2011 druhým nejlepším v historii. Čistý zisk byl zachován stejný jako v roce 2010 a i dividendy zůstaly na stejné výši, což je dle ředitele značný úspěch.

V samotném čtvrtém čtvrtletí firma vykázala meziroční propad čistého zisku o více než 87 procent na 8,77 milionu eur. Odhad trhu počítal se ziskem 15,5 milionu eur. „Postupné ubývání optimismu mezi firmami v eurozóně ve druhé polovině roku 2011, společně s nejistým makroekonomickým výhledem, vedly k urychlení poklesu poptávky po oceli a surovinách k její výrobě na našem cílovém trhu,“ uvedl předseda představenstva NWR Mike Salamon.

Podle Tomáše Sýkory z Patria Finance výsledky NWR zaostaly za očekáváním na všech úrovních zisků, především kvůli vyšším nákladům na vytěženou tunu uhlí. „Prodeje koksu v druhém pololetí značně poklesly v důsledku nižší míry využití výrobních kapacit ze strany odběratelů v ocelářském průmyslu, což vedlo ke zvýšení nákladů na výrobu koksu ve druhém pololetí a k celoroční ztrátě v tomto segmentu,“ dodal Sýkora.

I přes špatné výsledky hodlá NWR vyplácet dividendy. Vedení společnosti navrhlo dividendu ve výši 7 eurocentů na akcii. „Dividenda odpovídá dividendové politice společnosti vyplácet polovinu čistých zisků těžební divize,“ podotkl Sýkora.

„Neodpočíváme. V příštích několika letech hodláme každý rok utratit 100 milionů euro na otvírky nových lokalit v rámci společnosti OKD,“ říká Marek Jelínek, finanční ředitel NWR.

Pro letošek NWR očekává těžbu uhlí mezi 10,8 milionu tun a 11 miliony tun a prodeje uhlí mezi 10,25 a 10,5 milionu tun. Společnost předpokládá, že letos zůstanou peněžní náklady na tunu zhruba na stejné úrovni, s vyloučením případného vlivu změn směnného kurzu.

„Hlavní dopad na ceny uhlí bude mít vyjednávání v regionu Asie, Čína, Japonsko, protože Čína vyrábí polovinu oceli ve světě. Tam jsou ty hlavní impulsy pro koksovatelné uhlí, které bude cenově rozhodující,“ říká Petr Novák, energetický analytik společnosti PPF Asset Management.