Frankfurtské letiště i po konci stávky muselo rušit lety

Frankfurt – Navzdory oficiálnímu ukončení stávky pozemního personálu bylo dnes na frankfurtském letišti zrušeno 169 z plánovaných 1270 odletů a příletů, tedy zhruba stejně jako ve středu, která byla posledním dnem protestu. Provozovatel letiště, firma Fraport, nicméně předpokládá, že v pátek se provoz na letišti vrátí do normálu.

Stávka měla trvat až do pátku, odboráři ji ale přerušili poté, co dostali od provozovatele letiště, firmy Fraport, písemnou nabídku na obnovení jednání o mzdách. Obě strany se dnes podle DPA sešly na tajném místě, podrobnosti o vývoji rozhovorů však zatím nejsou k dispozici.

Na ruzyňském letišti byl dnes kvůli stávce zrušen ranní let německé společnosti Lufthansa, a to přílet a odlet do Frankfurtu, řekla mluvčí pražského letiště Eva Krejčí.

Zaměstnanci, kteří mají na starosti řazení, navádění a parkování letadel, požadují zvýšení mezd o 50 až 70 procent. Stávka asi 200 zaměstnanců začala minulý čtvrtek. Na víkend se zaměstnanci vrátili do práce a protest obnovili v pondělí. Stávka měla původně končit v pátek hodinu před půlnocí. Protest donutil letiště zrušit přes 1 200 letů a neuskutečnilo se ani několik letů mezi Frankfurtem a Prahou. Frankfurt je třetím nejrušnějším letištěm v Evropě. Loni jím prošlo rekordních 56,44 milionu cestujících, což bylo o 6,5 procenta více než v roce 2010.