Pohonné hmoty v Česku nebyly nikdy tak drahé

Praha - Ceny pohonných hmot prodávaných u tuzemských čerpacích stanic šplhají na nová maxima. Společnost CCS upozornila, že v Praze vytáhneme z peněženky za litr Naturalu 95 v průměru 36,61 koruny, za litr nafty 37,21 koruny. Ceny průměrně vzrostly z nedělních 36,49 koruny na 36,63. Ceny jsou úzce spojeny s růstem cen ropy a také se spotřební daní, která je v Česku jednou z nejvyšších.

Důvody drahých pohonných hmot

  • Česko má jednu z nejvyšších spotřebních daní na naftu.
  • Rotterdamská burza, jež určuje evropské ceny, je ve vleku světových událostí, které zvyšují cenu ropy.
  • Burza v Rotterdamu tlačí na překupníky pohonných hmot, kteří jsou tak nuceni v tuzemsku cenu zvyšovat.
  • Kurz koruny příliš velký vliv nemá. Posilující trend by mohl zmírnit vliv vzrůstajících cen jen minimálně.
  • Seriózní čerpací stanice kvůli silným mrazům přidávají do pohonných hmot aditiva, která jsou drahá, cenu mohou zvednout o 40 až 50 haléřů na litr.

Se startem motoristické sezony obvykle ceny rostou, letos by však díky specifické zimě měly spíše stagnovat. Výrazné výkyvy u čerpacích stanic by se příliš vyskytovat neměly, neboť je mezi nimi silný konkurenční boj.

Hrozba Íránu

Ahmad Qalehbani, vedoucí Státní íránské ropné společnosti

„Írán nikdy nepoužil ropu jako prostředek politického nátlaku. Byli to Evropané, kdo začal tuto hru. Pokud evropské společnosti budou chtít podepsat s námi smlouvy, budeme požadovat, aby byly až pětiroční a samozřejmě bez jakýchkoli podmínek. Írán jinak zakáže dovoz do Evropy. Teď stojí barel zhruba 122 dolarů, předpovídám až 150 dolarů.“

„Cena benzínu v ČR by v průměru překročila hranici 40 korun za situace, kdyby se cena ropy brent vyšplhala na úroveň 143 dolarů za barel. Pokud bychom byli svědky válečného konfliktu v Íránu, tak potom by cena ropy 140 dolarovou hranici přeskočit mohla,“ říká Petr Čermák, analytik Colloseum.

Vydáno pod